Fejenként havi bruttó 4 millió 950 ezer forintot keresnek a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatói. Hatan vannak, köztük a legfőbb ügyész felesége – hangzott el a pénteki RTL Híradóban. Polt-Palásti Mariann korábban az MNB személyzeti igazgatóságát vezette, már akkor is havi kétmillió forintnál magasabb fizetésért. Tavalyi ügyvezetői igazgatói kinevezésekor több mint kétmillió forinttal nőtt a bére.

A jegybank személyzeti ügyekért felelős ügyvezető igazgatója Polt-Palásti Mariann.
Az RTL Híradó kiszámolta: ha 22 munkanapja van a legfőbb ügyész feleségének a jegybankban, akkor naponta 225 ezer forintért megy dolgozni.
Mellette még öten töltenek be az MNB-nél ügyvezető igazgatói pozíciót, ugyanennyi pénzért. Nekik a személyi alapbér mellé évente 500 ezer forint cafetéria is jár.
A jegybank honlapján található fizetési lista szerint egy referens fizetése a legalacsonyabb, ő 380 ezer forintot kap.
Polt-Palásti Mariann férje, Polt Péter legfőbb ügyész legutóbbi vagyonbevallása szerint havonta 1 millió 600 ezer forintot keres. Ennek alapján a Polt család állami forrásból származó havi bevétele eléri a 6,5 millió forintot.
Orbán Viktor miniszterelnök korábban 2 millió forintos bérplafon bevezetését jelentette be az állami szférában. Simor András akkori jegybankelnök 8 millió forint fizetése így a negyedére esett. Utódja, Matolcsy György fizetése sem magasabb, ő 2 millió 300 ezer forint keres.
2012-ben a parlament az állami cégeknél eltörölte a bérplafont, így kaphatnak az MNB ügyvezető igazgatói majdnem 5 milliós bért.
A Kormányzati Információs Központ szerint korábban a válságból való kilábalás miatt kellett bérplafont bevezetni a közszférában, de „most már a növekedést szolgálja, hogy a kormánytól független nemzeti banki vezetők saját területükön elfogadott, a V4-hez hasonló jövedelemmel bírnak”.
(RTL Híradó - HVG nyomán)