„Gyakorlatilag nem volt olyan nagyobb közbeszerzési projekt, amelyből Puch Laci ne részesedett volna. Magam többször vittem neki 30 és 100 millió forint közötti összegeket az MSZP Köztársaság téri székházába” - magyarázta a Privát Kopónak egy, a vesztegetési pénzek szállítását végző „táskahordó”.

Nem volt olyan közbeszerzési projekt, amelyből Puch Laci ne részesedett volna
Az elmúlt közel egy évben több, úgynevezett „táskahordó” nyilatkozott - neve elhallgatása mellett - a Privát Kopónak (a beszélgetéseket minden esetben rögzítettük - a szerk.). Négy név - Puch László, Mesterházy Ernő, Simicska Lajos és Hatvani-Szabó János - visszatérően szerepelt mindegyikük „visszaemlékezésében”.
„Egy vasúti beruházással kapcsolatban 25 millió forintot kellett vinnem a szocialisták Köztársaság téri központjába. Az irodában Puch László, Aczél Zoltán, Mesterházy Ernő és dr. H. Iván ügyvéd tárgyaltak. Aczél az osztrák Strabagot képviselte, Mesterházy az SZDSZ-t, az ügyvéd a Swietelsky jogi képviselője volt. Nejlonszatyorban adtam át a pénzt Puchnak, aki mosolyogva csak annyit mondott: jól jön ez a médiaportfóliómhoz” - magyarázta a „táskahordó”.
Zoom
Aczél Zoltán ott volt minden kilométerkőnél
A bűnügyi portál informátorai egybehangzóan állították, hogy gyakorlatilag nem volt olyan nagyobb beruházás, amelyben Puch - valamilyen módon - ne lett volna jelen, és ne szedett volna „sápot” a kivitelező társaságoktól. Jól kiépített rendszert működtettek a vesztegetési pénzek áramoltatására, minden „táskahordónak” megvolt a maga területe, ahonnan eljuttatta a csúszópénzeket a pártok megfelelő „pénzcsinálóihoz”.
„Elsősorban vasúti projektekkel kapcsolatos fekete pénzeket juttattam el Puch Lászlónak, több alkalommal is. Mekkora összegek voltak ezek? 30 és 100 millió forint közötti „dózisok”. Az esetek 90 százalékában a Köztársaság térre kellett vinnem a pénzt, de olyanra is volt példa, hogy Hatvani-Szabó János egyik irodájába kézbesítettem a „küldeményt”, a Vécsey utcába. Ott volt Hatvani-Szabó, Puch, Azcél Zoltán és Mesterházy Ernő” - mesélte a bűnügyi portálnak egy másik „táskahordó”.
A Privát Kopó birtokába került egy 2004-ben készült rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyv. A gyanúsított vallomása szerint az általa irányított gazdasági társaság több százmillió forinttal járult hozzá az MSZP 2002-es választási kampányához, és azon felül egy luxusautót is biztosított Puchnak. „Pénzügyekben minden esetben Puch Lászlóval kellett egyeztetnem és megállapodnom” - vallotta a férfi.
Zoom
Mesterházy Ernő az SZDSZ-t képviselte az osztásoknál
Gyurcsány Ferenc, az MSZP egykori elnöke, exminiszterelnök 2013 októberében a következő kijelentést tette: „Közismert tény, hogy a választási kampányokban minden párt lényegesen többet költött, mint amennyit szabad lett volna, és mint amennyire legális forrásai lehetőséget adtak volna. (…) Én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda pénz, jobb, ha nem tudjuk, honnan.”
Puch László: 1994 óta országgyűlési képviselő. 1994-ben és 1998-ban is pártja Baranya megyei területi listájáról szerzett mandátumot. 2002 áprilisában az országos listáról szerzett mandátumot. 2002. június 4-étől a gazdasági állandó bizottság elnöke. 1997-től gazdaságpolitikai ügyvivő, 1998 szeptemberétől pártpénztárnok, 2003-tól részt vesz az országos pártelnökség munkájában, 2004. október 16-án posztján újraválasztották. A 2006-os választásokon ismét országos listán szerzett mandátumot. 2008. május 1-jétől 2010. május 14-éig a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára volt. A 2010-es országgyűlési választásokon ismét pártja országos listájáról nyert mandátumot.
(Privát Kopó)
(Folytatjuk)
Kapcsolódó: