A Délmagyar úgy tudja, az ideiglenes tábor állandó befogadóállomássá alakítását tervezik Nagyfán: akár 90 napig ott maradhatnának a menekültstátuszért folyamodók. Az elmúlt fél évben az algyőiek nem találkoztak határsértőkkel a nagyközségben, de ennek hamarosan vége.
Zoom
A lap információi szerint fontolgatja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), hogy a nagyfai ideiglenes barakk-menekülttábort állandóan üzemelő befogadóállomássá alakítsa át. Az értesülést a BÁH sajtóosztályán nem cáfolták. Azt írták: az ügyben konkrét döntés még nem született.
Nagyfán először 2013 nyarán nyílt ideiglenes állomás. Az algyőiek tartottak az onnan szabadon ki- és bejáró "menekültektől", többek között a nagyközségben feltűnő ismeretlenektől féltették gyerekeiket, ezért a probléma megbeszélésére lakossági fórumot kellett összehívni, amelyen a rendőrség szakemberei is részt vettek.
A tábor 2013 októberében zárt be, majd idén januárban a „rendkívüli migrációs problémák" miatt újra megnyílt: 300 fő befogadására alkalmas. A BÁH sajtóosztályán már januárban közölték: addig tartják nyitva, amíg azt a migrációs helyzet megköveteli. Nagyfa most is nyitott állomásként működik, az itt elhelyezett menedékkérők elhagyhatják az intézményt, ki- és belépésüket az állomás nyilvántartásában rögzítik. A határsértőket a rendőrség szállítja a befogadóállomásra, ahol jelenleg csak néhány napot tartózkodhatnak, majd tovább kell utazniuk az ország állandóan üzemelő befogadóállomásaira: Debrecenbe, Bicskére és Vámosszabadiba.
Egyetlen komoly változás történne Nagyfa átminősítése után: azok a menekültstátuszért folyamodó határsértők, akik először nyújtanak be Magyarországon nemzetközi védelem iránti kérelmet, valamint ügyükben jogerős döntést még nem hoztak a hatóságok, azok ott várhatnák meg az eljárás végét – ez maximum 90 nap alatt történik meg. Mivel Nagyfa még csak ideiglenes besorolású állomás, a rendőrségnek komoly problémát okoz, hogy az innen eltávozó, menekültkérelemért folyamodó határsértők nagy része nem jelentkezik a másik három állandó állomáson, hanem megpróbálja Nyugat felé folytatni útját. Ha Nagyfán állandó befogadóállomás lenne, a migránsok nem „tűnhetnének el" Nagyfa és a másik három település között.
Molnár Áron algyői polgármester az újranyitáskor azt mondta: félő, hogy a tábor a jövőben folyamatosan is üzemelhet majd.
– Az elmúlt fél évben egyetlen migránssal sem találkoztunk Algyőn. Ez elsősorban éppen annak volt köszönhető, hogy a határsértők csak néhány napot töltöttek Nagyfán. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy a tábor befogadóképességét megnövelik. Ha állandó befogadóállomássá minősítenék Nagyfát, biztosan megjelennének a menekültek a nagyközségben. Ezt vetítik előre a debreceni menekülttábor környékén történtek is. Amennyiben ez bekövetkezik, ismét lakossági fórumot hívok össze az ügyben – mondta a Délmagyar szerint.