Amint arról mi is beszámoltunk, szerdán Magyarországra érkezett az úgynevezett szatmári haszid rabbi több száz ultraortodox követője, hogy meglátogassák a közösségük alapítójának tekintett Mojse Teitelbojm rabbi sátoraljaújhelyi sírját. Joél Joszéf Ázriél Teitelbojm, amerikai állampolgárságú talmudiskolás, a szatmári rebbe egyik híve még a megérkezésük napján eltűnt. Utoljára Debrecenben látták, amint beszáll egy taxiba - olvasható a Báhádréj Hárédím ortodox hírportálon.

Az eltűnt, majd megtalált ortodox zsidó
A magyarországi rendőrség és az izraeli Katasztrófa Áldozatait Azonosító (Záká) szervezet összehangolt kutakodásának eredményeként pénteken sérülten megtalálták a talmudiskolást az egyik magyarországi kórházban, ám azt nem közölték, hogy melyikben. Az egyik változat szerint a megtalált ortodox zsidót a fölkutatói szállították kórházba, míg a másik szerint már kórházban ápolták, amikor ráleltek. Az ügyet bonyolítja, hogy már az FBI is beavatkozott a nyomozásba, miután a jesívabóher pénzfelvevő kártyájának a számát valaki megváltoztatta, állítja hírében a Báhádréj Háredím hírportál.
Az ultraortodox fiatalember állítólag az egyik debreceni szállodában tartózkodott a csoport többi tagjával, ám szerda reggel taxiba szállt, hogy a többieknél előbb érjen Sátoraljaújhelyre. Mindenesetre egyelőre nagy a titkolózás az ügyben, azt sem árulják el, hogy mikor és hol tűnt el, s milyen körülmények között szerezte a sérülését. A rendőrség időközben beazonosította a taxisofőrt, aki csak annyit tudott elmondani, hogy mivel nem találtak egymással közös nyelvet, a fiatal zsidó kiszállt a kocsiból. Kíváncsian várjuk a Magyarországon egyelőre elhallgatott eset folytatását.
J. el-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Lassan, de csordogál az információ arról, hogy szerdán miért tűnt el, majd kétnapos kutakodás után a kórházban milyen állapotban leltek rá a New York-i székhelyű szatmári rabbi egyik ultraortodox ifjú hívére. A nagy titkolózásra valószínűleg a rendőrségi nyomozás érdekében van szükség, s ezért Izraelben is csak a kevesek által olvasott, kisebb világhálós hírportálokon lehet elcsípni egy-két infómorzsát.
A Kooker.co.il héber nyelvű ortodox hírportál a korábbi hírünkben már említett izraeli Záká szervezetre, valamint a megtalált ultraortodox zsidóra hivatkozva közli: "Debrecenben kirabolták és alaposan elagyabugyálták a város Nagyállomásának közelében. Felmerül a gyanú, hogy őt a pályaudvarra szállító taxisnak köze van az esethez." A szatmári rebbe hívét egyébként jelenleg is az egyik debreceni kórházban ápolják.

Szatmári haszidok palesztin zászlóval New Yorkban
A hírportál közléséből megtudjuk még, hogy a fiatal ortodox zsidó Brooklyn Borough Park nevű városrészében lakik, amerikai állampolgár, de jelenleg a fehérorosz gyökerű jeruzsálemi Mír Jesivában (teológiai főiskola) tanul. A kétnapos keresésben a Magyar Rendőrségen, az izraeli Záká szervezeten és az FBI-on kívül olvasóink jó ismerősei, a magyarországi Chabad zsidó központ önkéntesei is derekasan kivették a részüket. A héber portál állítása szerint a magyarországi rendőrség továbbra is komoly erőket mozgósít az eset körülményeinek tisztázására, a tettes vagy tettesek kézre kerítésére.
J. K. - Kuruc.info