Csak az idén nagyjából hétezer kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt regisztrált a bevándorlási hivatal; kérelmüket sürgősséggel tárgyalják, s ha nincsenek meg a nemzetközi védelem feltételei, akkor sem biztos, hogy visszatoloncolják őket - írja szerdai számában a Magyar Hírlap.
Zoom
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a lap megkeresésére közölte: a június végi állapotot tükröző adataik alapján 6529 menedékkérő volt kísérő nélküli kiskorú.
A családdal érkező kiskorúak esetében a menekültügyi eljárás ugyanúgy zajlik, mint a felnőtt kérelmezőké. Vagyis őket is a hivatalhoz tartozó befogadóállomások egyikén helyezik el, értelemszerűen a családjukkal együtt, a BÁH pedig szállást, étkezést, továbbá egészségügyi szolgáltatást biztosít számukra. A gyermekek esetében gondoskodik az életkoruknak megfelelő ellátásról, így a felnőttekkel szemben napi ötszöri étkezés és az alapfokú oktatáshoz való lehetőség is adott számukra. Sőt, a szabadidő eltöltéséhez gyermekszobák és szabadtéri játszóeszközök is rendelkezésre állnak. Egyes civil szervezetek segítséget nyújtanak különböző gyermekprogramok lebonyolításához. Naponta négyórás orvosi rendelés van, gyermekorvos hetente kétszer két órában van a helyszínen, pszichiáter pedig heti egy alkalommal érkezik a befogadóállomásra.
Más eljárás érvényesül a kísérő nélküli kiskorúak esetében, akiket gyermekvédelmi intézményben helyeznek el, képviseletükre pedig úgynevezett gyermekvédelmi gyámot rendelnek ki.
A kísérő nélküli kiskorúaknál a visszaküldés tilalma akkor is fennáll, ha a kérelmező esetében a családi egység nem állítható helyre, illetve állami vagy más gondoskodás nem érhető el az adott országban - tájékoztatott a hivatal.
(MTI - MHO)