Vádat emeltek négy betörő ellen, aki 2011-ben viperával agyonvert egy idős, magatehetetlen tápióbicskei férfit. A zsákmányuk mindösszesen egy mobiltelefon volt - közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
Gyugyi Csilla elmondta, hogy a négy - baráti, ismerősi kapcsolatban álló - férfi elhatározta, bármi áron pénzhez jut. Egyikük ismerte a 85 éves sértettet, aki egyedül élt Tápióbicskén, és a nyugdíját házi italkiméréssel egészítette ki. Úgy tudták, hogy az idős ember gyakran nagyobb összegű készpénzt tart a házában, így végül az ő kirablására indultak.
2011 júniusában egy nap késő este a vádlottak sötét ruhában, fejükön fekete maszkkal, kezükben ácskalapáccsal és viperával betörtek a kiszemelt házba. A szobában alvó házigazdát lerántották a földre, megöléssel fenyegették, és pénzt követeltek tőle - ismertette a vádiratban foglaltakat a szóvivő.
Mivel nem kaptak pénzt, ketten viperával testszerte ütlegelték, majd átkutatták a lakást, végül egy húszezer forint értékű mobiltelefont vittek magukkal. A vérző férfit sorsára hagyták. Az idős ember később fel tudott kelni, és segítséget kért, de a kórházban az elszenvedett sérülések következtében pár nap múlva meghalt.
A vádlottak 2014 októberében kerültek rendőrkézre, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, illetve csoportosan elkövetett rablás miatt emelt vádat ellenük a Pest Megyei Főügyészség - közölte Gyugyi Csilla.
(MTI)