Szabálysértési eljárást követett el a röszkei drótakadály "szimbolikus" átvágásával Kakuk György DK-s politikus, aki egy szerb újságíróval Állítsátok meg az őrületet, mutassatok szolidaritást! címmel tartott sajtótájékoztatót. A rendőrség előállította őt, gyorsított eljárásban intézkednek vele kapcsolatban.
Zoom
Közös sajtótájékoztatót tartott a gyorstelepítésű drótakadály magyar és "szerb" oldalán a szerb Milica Mancsics Sztojkovics és Kakuk György újságíró, a DK elnökségi tagja, aki végigjárta a migránsok útvonalát Görögországtól a magyar államhatárig.
Állítsátok meg az őrületet, mutassatok szolidaritást! – kiáltottak fel a magyar, szerb, délvidéki, bosnyák, szlovén, francia újságírók előtt. Szerintük a kerítés praktikus haszna mérhetetlen, úgy értékelték, hogy a drótakadály "magyar és szerb embereket választ szét", s egyben szembemegy az Európai Unió "ideáival".
Zoom
Kakuk György azt mondta, hogy adjunk egymásnak segítő kezet, mivel "a szerb és a macedón emberektől is elválaszt bennünket a kerítés".
"Ezzel gigantikus középső ujjat mutatunk nekik" – közölte. Úgy vélekedett, nem szabad állatokként kezelni őket, mert "menekültekről van szó". Hozzátette, azonban egyszer ez elmúlik, és "továbbra is itt kell élniük a magyar, a szerb és a macedón embereknek". A DK elnökségi tagja és a belgrádi újságíró európai uniós és EU-n kívüli politikai kezdeményezést, összefogást akar, hogy a migránsproblémát kezeljék, mivel, mint mondják, ahonnan ezek az emberek jönnek, azok a területek élhetetlenné váltak.
Zoom
Egy délvidéki újságíró kérdésére elmondta, hogy ha csütörtökön vagy pénteken elfogadja a magyar országgyűlés a Jobbik javaslatát az "éleslőszeres határvédelemről", a DK a Hágai Nemzetközi Törvényszékhez fordul, mert úgy gondolják, ez emberiesség elleni bűncselekmény lenne.
Zoom
Kakuk György és Milica Mancsics Sztojkovics szimbolikusan átvágta a drótakadályt, amiért a rendőrök csak a DK-s politikust vonták szabálysértési eljárás alá.
Zoom
Zoom
Elkérték személyi okmányait, adatait rögzítették, és előállították. Az esetet egyébként Kakuk György úgy értékelte, hogy az egyenruhások teljesen szabályszerűen jártak el az drótátvágásos akciója kapcsán.
Zoom
Zoom
A kiérkező rendőrtiszt felhívta a DK szegedi elnökének, Binszki József ügyvédnek a figyelmét, hogy rongálás miatt szabálysértési eljárás indul Kakukkal szemben tulajdon elleni rongálás miatt. Elmondta, hogy Kakukkal szemben gyorsított eljárásban intézkednek.A DK-s elnökségi tag kérdésére elmondta a rendőralezredes, hogy 8 + 4 óráig állítják őt elő, addig korlátozhatják személyi szabadságát. Miután megérkezett az ígért rendőrjárőr, Kakuk Györgyöt előállították. Nem bilincselték meg, viszont zsebeit átvizsgálták, ezután beültették a rendőrautóba.
Zoom
Zoom
Zoom
(Szeged Ma korrigálva)