Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel.  Az SZDSZ-es politikus temetéséről később intézkednek.
Zoom
Frissítés: a Jobbik az alábbi közleményt adta ki:
Részvétnyilvánítás Göncz Árpád halálára
Ezúton fejezzük ki részvétünket az elhunyt Göncz Árpád családja felé.
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Zoom
Megtestesítette a nemzet egységét és más hazugságok
A Kormányzati Információs Központ részvétnyilvánításában az olvasható, hogy Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke "tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát". A kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának. A kormány - a családdal egyeztetve - a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről – közölték.
Zoom
"Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett” – búcsúzott a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a párt közleményében.
"Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával" – közölte a KDNP. A kisebbik kormánypárt együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak, abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem merül feledésbe.
Zoom
Az Együtt szerint Göncz Árpád igazi elkötelezett liberális demokrata volt, a Magyar Köztársaság első rendszerváltás utáni államfője, aki "megtestesítette a nemzet egységét", példaszerűen látta el a rábízott feladatot. Példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is. Egy nagyon nehéz időszakban jelentett igazodási pontot mindnyájunk számára, és ezt jelenti halála után is – írták az ellenzéki párt közleményében.
Zoom
"Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával. A volt köztársasági elnök a védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, közben végtelenül bölcs és művelt államférfi" – olvasható az MSZP elnökének közleményében. Tóbiás József szerint Göncz Árpád elnöki pályafutása "örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz".
Az Országgyűlésben néma felállással emlékeztek kedden délután Göncz Árpád néhai köztársasági elnökre. Az ülésteremben az elnöklő Hiller István jelentette be az SZDSZ-es halálát.
(HVG nyomán)
És amire egy egész ország várt: Gyurcsány árpibácsizása - ha valaki nem ismerné Göncz tevékenységét, az alábbi méltatás alapján már lehetne róla némi sejtése
Göncz Árpád a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika ment ma el. Az 56-os forradalmár nem egyszerűen alámerülve várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését. Az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé. Megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett tenni.
Zoom
Ma, amikor sokan fognak róla megemlékezni, azt gondolom, hogy a legtöbben Árpi bácsiként fogják emlegetni: szeretettel és nemcsak a politikusnak, hanem a jó embernek kijáró megbecsüléssel és tisztelettel. Többször találkozhattam vele. Ültem Zsuzsa nénivel, a feleségével az oldalán a nappalijukban. Bölcsebb volt annál, hogy tanácsot adjon, inkább csak kérdezett. Nem azért, hogy neki válaszoljak, hanem hogy a válaszokkal én találjak rá önmagam helyes útjára. Utoljára a 90. születésnapjára adott szerenádon láttam. Törékeny volt, de még mindig mosolygós. Embersége sokkal kevesebb nyomot hagyott világunkon, mint amennyire az megérdemelné és amennyire arra ma szükség lenne.
Kitűnő ember ment el közülünk. És nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is. Itthon és külföldön. Mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban.
Szervusz Árpi bácsi, nyugodj békében.
2. frissítés: egy kis emlékeztető arról, amikor 1992. október 23-án a tömeg hazafias része belefojtotta a szót a hazaárulóba:
3. frissítés: "hazafiként a szabadság ügyét képviselte"
Áder János köztársasági elnök is megemlékezett a kedden elhunyt egykori államfőről, méltatva "politikusi és emberi hozzáállását".
"Az aradi vértanúk nemzeti gyásznapján, 93 esztendős korában eltávozott az élők sorából Göncz Árpád, az 1990-ben ismét szabaddá és függetlenné vált Magyarország első köztársasági elnöke. Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte.
Amikor az első szabadon választott országgyűlés köztársasági elnökké választotta, államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében.
Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben. Politikai nemzetünk az 1990-ben újjászületett demokratikus Magyarország első köztársasági elnökét tiszteli és gyászolja Göncz Árpád elnök úr személyében." - írja búcsúzó nyilatkozatában Áder.
Fekete lobogót tűztek ki a Sándor-palotára
Gyászlobogót tűztek ki a Sándor-palotára és Göncz Árpád házára is az SZDSZ-es emlékére.
Zoom
Tarlós is fejet hajt
Tarlós István főpolgármester közleményben fejezte ki részvétét Göncz Árpád volt köztársasági elnök elhunyta miatt családjának.
A főpolgármester "egyúttal fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet játszott államférfi emléke előtt" - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.
(MTI)