Ungár Klára első fokon elveszítette azt a pert, amelyet Kocsis Máté, a Fidesz kommunikáiós igazgatója indított ellene. A bíró a nem jogerős ítélet indoklásában kifejtette: nem arról kellett dönteni, hogy a szexuális irányultság társadalmi megítélése milyen, vagy hogy más megítélés alá esik-e valaki, ha "meleg". Álláspontja szerint ugyanis a hátrányos megkülönböztetés tilalmát törvény is garantálja. A bíró szerint ennek megfelelően arról kellett dönteni, hogy Kocsis Mátéról lehet-e állítani, hogy "meleg".
Zoom
A bíróság szerint ezt Ungár többször is megtette, noha közben az állítást Kocsis cáfolta. A bíró szerint szükségtelen MTI-közleményben bocsánatot kérni Ungárnak, elég a Facebookon. A teljes Facebook-bejegyzését sem kell törölni Ungárnak, csak a Kocsis Máté szavakat.
Az ügy előzménye, hogy az SZDSZ-es leszbika egy Facebook-bejegyzésben melegnek nevezte Szájer Józsefet és Kocsis Mátét. A Fidesz EP-képviselője nem reagált az ügyben (valószínűleg azért, mert az ő esetében ráhibázott a fertelmes nő(?)személy - a szerk.), a VIII. kerület polgármestere viszont többször visszautasította a vádakat, és be is perelte Ungár Klárát.
Zoom
Kocsis Máté ügyvédje azzal egészítette ki a keresetet, hogy elsősorban a jó hírnév megsértéséért perelnek, ha pedig ez nem állapítható meg, akkor annak megállapítását kérik, hogy sérült Kocsis emberi méltósága és becsülete.
Kérik továbbá, hogy Ungár - elmarasztalása esetén - fizetett MTI-közleményben is kérjen bocsánatot, ne csak a Facebookon.
Zoom
Az alperes Ungár Klára ellenkeresetében közölte: Kocsis keresete szerinte megalapozatlan. Ungár szerint a sérelmezett közlés egy politikai vitában hangzott el. Ungár keresetlevelében utalt Kerényi Imre miniszterelnöki biztos buzilobbizására, továbbá Orbán Viktor kormányfő több korábbi kijelentésére, amelyekben a hagyományos családmodell elsőbbségéről beszélt.
Ungár arra is kitért, hogy azoknak, akik nem különböztetik meg hátrányosan a "melegeket", irreleváns, hogy valaki "meleg"-e, tehát ha valakiről a nagy nyilvánosság előtt ezt állítják, az nem alkalmas a jó hírnév csorbítására.
Zoom
Továbbá Ungár keresete arra is kitér, hogy ha a bíróság igazat adna Kocsisnak, az azt jelentené, hogy "homofób az a társadalom, amelyben egy ilyen kijelentés alkalmas a jó hírnév csorbítására".
Az alperes Ungár Kláráék azért nem akarnak bizonyítási indítványt a perben, mert, mint az ügyvéd elmondta, védekezésük lényege is az, hogy nem befolyásolja valaki társadalmi megítélését az a tény, hogy "meleg"-e.
Zoom
A felperes Kocsis Máté ügyvédje benyújtotta a bíróságnak azt a levelet, amelyben Kocsis felesége a Facebookon küldött Ungár Klárának, kifejtve benne, hogy mennyi kárt okozott nekik Ungár kijelentése.
Zoom
Kocsis ügyvédje jelezte, hogy szeretné, ha ügyfelét meghallgatná a bíróság.
Ungárék nem tartották szükségesnek Kocsis Máté meghallgatását, és a jelek szerint a bíró sem, mert berekesztette a tárgyalást, és visszavonult ítéletet hozni.
Frissítés: a leszbika fellebbez, és nem hajlandó bocsánatot kérni
Ungár Klára szerint "totális tévedés" a bíróság ítélete, ezért fellebbeznek. Azt mondta, egyelőre nem kezd el gyűjteni a kétmillió forintra, és nem szándékozik bocsánatot sem kérni.
Azt mondta, minden állítását fenntartja, és ha kell, Strassburgig is elmegy. Hozzátette: már bírósági papír van arról, hogy a meleg szó sérti Magyarországon valaki jó hírnevét.
Amikor erről beszélt, Kocsis Máté kíséretéből többen bekiabáltak.
Kocsis Máté a tárgyalás után elmondta, hogy elégedett az ítéletettel, mert amit Ungár Klára állított, azt szerinte nem akarja és nem is tudja bizonyítani. Úgy vélte, családja és a gyermeke is kapott némi elégtételt. Ungárnak azt üzente: "ne velem és ne a családommal kísérletezzen".
Kocsis Máté szerint a per nem a homoszexualitás társadalmi megítéléséről szólt, hanem az ő házassága őszinteségét érintő valótlan állításról. Amikor arról kérdezték, hogy kapott-e bátorítást a perhez a Fidesztől, azt mondta: "magánszemélyként vagyok itt.
(Origó nyomán)