Elkezdődött Abu Izzadin tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Izzadin Nagy-Britanniában állandó főszereplője és szónoka a szélsőséges dzsihadista megmozdulásoknak. Rendszeres nyilatkozó, közismerten remek rétor.
Zoom
Többször is összetűzésbe került a brit rendőrséggel, de más iszlamista szónokokkal is. Hobbija a kungfu, és saját bevallása szerint minden vágya, hogy egyszer öngyilkos merénylő lehessen.
Zoom
"Szeretem Magyarországot" - mondta bírósági meghallgatásán Izzadin. A 40 éves londoni férfit Lőkösházán fogták el. A dzsihadisták támogatása miatt Angliában körözött iszlamista ellen a schengeni szabályok szerint járnak el Magyarországon. Ő maga is azt kérte a bíróságtól, hogy vigyék "haza" Angliába. Társához hasonlóan tíz napon belül megtörténhet a kiadása. Addig is szeretne saját pénzéből ennivalót venni, mert a fogdán kapott koszttal elégedetlen.
A bíró azt mondta, hogy kívánságait "rendelvénybe foglalják majd".
Frissítés: kiadjuk Abut - ez is a mi zsebünket terheli
A Lőkösházán elfogott férfit legkésőbb 10 nap múlva kiadják a brit hatósagoknak, a bűnügyi költségeket a magyar állam viseli - mondta a tárgyaláson a bíró.
Abu Izzadin magyarul mondta, hogy igen, amikor megkérdezték, hogy érti-e az elmondottakat.
Korábban azt is mondta, hogy turistaként szívesen visszajönne Magyarországra.
(Origó nyomán)
2. frissítés: az MTI beszámolója:
A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a brit férfinak a letartóztatását, akit egy társával együtt egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltattak, majd elő is állítottak a rendőrök.
Simon Jonathan Keelert és társát korábban terrorizmus finanszírozása miatt ítélték el, és a brit terrorizmusellenes törvények szerint engedély nélkül nem hagyhatták volna el az Egyesült Királyságot, ezért elfogatóparancsot is kiadtak ellenük.
A Londonban élő brit férfi az egyszerűsített eljárást választotta, vagyis beleegyezett a kiadatásába. Ez azt jelenti, hogy tíz napon belül, vagyis november 29-ig át kell venniük őt a brit hatóságoknak, ha ez nem történik meg, akkor szabadon kell bocsátani.
Simon Jonathan Keeler a tárgyaláson azt mondta, hogy a feleségéhez és a gyerekeihez akart menni Törökországba.
A tárgyalást hatalmas rendőri készültség kísérte, több tucat rendőrautó jelent meg a Fővárosi Törvényszék előtt, illetve rohamsisakos, géppisztolyos rendőrök biztosították a helyszínt, és a tárgyaláson is mindvégig jelen voltak.
Keelert és társát, Trevor Brooksot a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton igazoltatták a rendőrök múlt szombaton, ám ők sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.
A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves Simon Jonathan Keeler brit állampolgáré. Útitársát bemondott személyi adatai alapján a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: Trevor Brooks brit állampolgár, 40 éves.
Ügyükben kedden történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük ellen az európai elfogatóparancs, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát.
A két brit férfi ugyanis korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.
Simon Jonathan Keeler társa letartóztatása ügyében csütörtök délután várható bírósági döntés.