Meghalt mindkét kábítószerező törökszentmiklósi nő császármetszéssel világra hozott újszülöttje - erősítette meg a családok ismerőse hétfőn az MTI-nek az RTL Klub és a szoljon.hu információit.
A két kisfiút a szolnoki kórházban császármetszéssel hozták világra, majd Budapestre vitték őket a SOTE I. szám Gyermekklinikájára. A hirado.hu még vasárnap este felhívta a kórházat, ahol azt közölték nem adhatnak tájékoztatást az ügyben.
A két nőt a szolnoki Hetényi Géza Kórház intenzív osztályán ápolják, az RTL Klub információi szerint továbbra is életveszélyes állapotban vannak, gép lélegezteti őket.
Az MTI érdeklődésére a szolnoki Hetényi Géza kórházban személyiségi jogokra hivatkozva nem nyilatkoztak.
Szintén elzárkóztak a nyilatkozattól az érintett családok gondozói, valamint a törökszentmiklósi polgármester is.
Kardos József, az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok megyei kirendeltségének vezető mentőtisztje az MTI-nek hétfőn azt mondta, csupán a médiából értesült a történtekről, hivatalos értesítést nem kapott az újszülöttek állapotáról.
Szabó Zoltán, a megyei főkapitányság sajtószóvivője pedig közölte: a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel a korábbi közleményét nem kívánja kiegészíteni.
A rendőrség múlt pénteken arról adott tájékoztatást, hogy a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit a városban történt kábítószer-fogyasztásokkal és megbetegedésekkel kapcsolatban.
A megyei főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt.
Ecseki Tímea, a Hetényi kórház ügyeletes orvosa az M1 aktuális csatornának péntek este azt mondta, hogy két várandós nő is hozzájuk került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani.
Frissítés: Két "fiatalember" is lélegeztetőgépen
A háromból két kábítószerező törökszentmiklósi "fiatal" férfi állapota romlott, jelenleg gépi lélegeztetésre szorulnak az intenzív osztályon. A császármetszésen átesett két nő állapota is súlyos, életveszélyes.
Kondor Klára elmondta: a szolnoki kórházban levő harmadik "fiatalembert" még mindig a sürgősségi osztályon ápolják, állapota kissé javult.
Az intenzív osztályon az MTI-t arról tájékoztatták, hogy a gépi lélegeztetésre szoruló két fiatalember, valamint a császármetszésen átesett két nő állapota is súlyos, életveszélyes.
A megyei főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt.
Ecseki Tímea, a Hetényi kórház ügyeletes orvosa az M1 aktuális csatornának péntek este azt mondta, hogy két várandós (ilyen esetekben és kivételesen használható lenne a terhes kifejezés is - a szerk.) nő is hozzájuk került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani.
Elek István, a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa az MTI érdeklődésére megerősítette: egy fiatal férfit kórházukba szállítottak Szolnokról.
2. frissítés: Igazmondóék mostani állítása szerint mégis életben vannak az újszülöttek
A sajtóban elterjedt híresztelésekkel ellentétben, nem halt meg a két újszülött, akiknek anyjuk bedrogozott és rosszul lett. Ezt állítja az egyik nagymama. Telefonon azt mondta a Tényeknek: azt az információt kapta, hogy a gyerekek kielégítő állapotban vannak, de oxigénhiányuk van. Keresték a kórházat és a rendőrséget is a gyerekek állapotával kapcsolatban, de egyértelmű választ nem kaptak. A hírt az MTI-nek is megerősítette az egyik drogos nő nagyanyja.
A törökszentmiklósi kristályozásban részt vett egyik kismama anyja telefonon nyilatkozott a Tényeknek.
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a nagymama azt mondta: mind a két újszülött él, és állapotuk kielégítő. Azt mondta: nem hitte el a híreket, amelyeket a sajtó elterjesztett, ezért betelefonált a kórházba, ott mondták neki, hogy az unokája él.
Azt az információt kaptam, hogy a gyerekek kielégítő állapotban vannak, oxigénhiányuk van. Pénteken kell mennem a papírokat aláírni, és nevet adni a gyerekeknek. Vagyis az én unokámnak, ugyanúgy a másik nagymamának is mennie kell - mondta Fátyol Jánosné a Tényeknek.
Az I. számú Gyermekklinikára hozták a két újszülöttet, miután csütörtök este császármetszést hajtottak végre az anyákon. Kerestük a Gyermekklinikát is. Közleményükben azt írják, hogy ˝nem adhatunk ki információt a törökszentmiklósi dizájner drogügyben érintett újszülöttek állapotáról. Az eljárások lezárta után, amennyiben a szülő, vagy a kijelölt gyám engedélyezi, akkor az egyetem munkatársai válaszolnak a kérdésekre.˝
A nagymama azt is hazudta, hogy lánya a korábban sosem használt kábítószereket. Lánya még mindig az intenzív osztályon fekszik, állapota csütörtök óta nem javult.
Közben elrendelte a törökszentmiklósi kábítószerüggyel kapcsolatban meggyanúsított férfi előzetes letartóztatását egy hónapra a Szolnoki Járásbíróság. A 39 éves férfit gyanúsítják azzal, hogy 2016-ban úgynevezett kristály és herbál kábító hatású anyagot hozott forgalomba, és azzal is, hogy január 28-án ő adott több embernek pentadron tartalmú port, a port fogyasztók eszméletlen állapotba kerültek.
Zoom
Ő a törökszentmiklósi drogdíler
A nyomozók marihuánát is lefoglaltak a férfi lakhelyén. Többek között azért is rendelték el az előzetes letartóztatást, hogy a 39 éves férfi ne befolyásolja a jövőben kihallgatandó tanúkat. A döntés azért nem jogerős, mert a gyanúsított és védője házi őrizet kért.
Az új drogról annyit lehet tudni, hogy rövid idő alatt hat, beszédképtelenséget, eszméletvesztést, gyors szívverést és epilepsziás rohamokat okozhat. Korábban is találkoztak már hasonló szerrel. Tavaly májusban az úgynevezett Facebook-drog miatt több tucat ember került kórházba országszerte.
Zacher Gábor toxikológus azt mondta: ez az úgynevezett szintetikus marihuána nagyon veszélyes és kiszámíthatatlan. Még rendszeres droghasználók is rosszul lesznek tőle. Hatása hasonló, mint a marihuánának, de annál sokkal erősebb. Azt pedig, hogy két kismama is kipróbálta a szereket, iszonyú felelőtlenségnek tartja, ilyet még nem látott. Szerinte a törökszentmiklósi eset példa nélküli a magyarországi kábítószer-történetben. Azt mondja: kollégái jól döntöttek, hogy a bedrogozott kismamákon azonnal császármetszést alkalmaztak.
(MTI - Híradó - RTL Híradó - Tények nyomán)