Pánikot okozott az érpataki polgármester színrelépése Tiszavasváriban, akit a jobbikos városvezetés a "cigány-magyar együttélés javítására" hívott a településre. A cigányok, attól tartva, hogy gyerekeiket elszakítja tőlük a gyámhivatal, ma reggel tömegesen vették ki a gyerekeiket az óvodából, iskolából, eközben több százan a polgármesteri hivatal elé mentek demonstrálni - írja a Roma Sajtóközpont. Azért azt a tömeges óvodai és iskolai jelenlétet mi is megnéztük volna...
Zoom
Már tegnap is tüntettek az "üldöztetés és a börtönbe kerülés" ellen
"A szabolcsi kisvárosban reggel az a hír kapott szárnyra, hogy a település vezetése ma tömegesen állami gondozásba fogja venni a cigány gyerekeket. A hír hallatán a romák között pánik tört ki: a szülők berohantak az óvodákba, iskolákba és hazavitték a gyerekeket, közben több százan a polgármesteri hivatal elé vonultak, magyarázatot követelve a városvezetőktől. Információink szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, atrocitásról nem tudunk" - írja a cigány sajtóközpont.
Az egyik közintézmény dolgozója az RSK-nak elmondta, hogy egyik pillanatról a másikra rontottak be az épületbe a bepánikolt szülők, akiket semmivel sem sikerült lenyugtatni, megfogták gyermekeik kezét, és hazavitték őket.
A tömegben "demonstráló" egyik szülő arról számolt be, hogy úgy tudja, már több gyereket is elvittek a gyámügyesek az iskolából, és attól félnek ez csak a kezdet, a házaikat is elveszi tőlük a településvezetés.
A polgármester, Fülöp Erik a helyszínen igyekezett lenyugtatni az önkormányzat előtt összegyűlt tömeget, és határozottan cáfolta a rémhíreket. Mostanra mindenki hazament.
Az eset hátterében nagy valószínűséggel az áll, hogy a település önkormányzata tegnap megállapodást kötött az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán civil szervezetével. A Becsület Légiója Egyesület lényegében rendfenntartói szerepet kapna, emellett a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá tétele is feladata lesz, ami a helyi cigányok szerint valójában a gyermekek állami gondozásba vételének felgyorsítását célozza.
A segélyforrások elvesztésétől megrémült "szülők" ma délután háromra a Széles úti cigánytelepre várnak Budapestről kellően etnikumbarát politikusokat, akiknek szeretnék elpanaszolni a "polgármester ténykedésével kapcsolatos félelmeiket".
"Elüldözik és börtönbe juttatják a romákat"
Tegnap a Szon azt írta a Becsület Légiója Egyesülettel megkötött együttműködésről, hogy a szociális, gyámügyi, gyermekjóléti és közbiztonsági feladatokat érintené. Bizonyos területeken – magyar-cigány együttélés, integrációs folyamatok, gyermekvédelmi jelzőrendszer, közrendvédelem – az egyesület szakértőként és szaktanácsadóként is közreműködne, ingyen kapnának irodát és irodai felszerelést is.
Balogh Sándor önkormányzati képviselő az együttműködési szerződés aláírása előtt azzal riogatott: ha a megállapodást megkötik, "a Tiszavasváriban élő romák elveszítik otthonaikat, a gyermekeik állami gondozásba, ők pedig börtönbe kerülnek". (Értik, csak úgy, ok nélkül, pontosabban "azír', mer' cigányok" - a szerk.)
Galyas József, a megyei területi cigány nemzetiségi önkormányzat alelnöke az együttműködést úgy értelmezi, hogy dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere "nem volt képes megoldani a magyar és roma lakosság integrációját, ezért a probléma megoldását az érpataki polgármesterre bízza". – Attól fél a Jobbik, hogy a következő választáson már nem tudna nyerni a városban, ezért akarják szétszedni a romákat úgy, hogy elüldözik és börtönbe juttatják őket – mondta.
Frissítés: íme az első eredmények - ettől félnek hát az ártatlan cigányok:
2. frissítés: az Átlátszó beszámolója szerint ma "több tucatnyian botokkal felfegyverkezve vonultak a városháza elé". Videójuk a tegnap eseményekről - "meg akarják ölni a cigányokat" stb.: