A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát.
Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról. Míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ezen álláspontja mellett - közölte.
A jobbikos képviselő "elképesztő árulásnak" nevezte, hogy Orbán Viktor nem akadályozta meg annak a zárónyilatkozatnak az elfogadását, amely szerinte 160 ezer migráns áthelyezéséről szól, akik közül mintegy 1300 érkezhet Magyarországra.
Úgy tűnik, a miniszterelnök "elhagyta kétmillió ember aláírását" - fogalmazott Z. Kárpát Dániel a Fidesz aláírásgyűjtésére utalva, majd felszólította a kormányt, hogy a bevándorlási kvóta minden formáját utasítsa el, továbbá állítsa vissza a független határőrséget.
A DK szerint is szemen köpte támogatóit Orbán kvótaügyben, de egyetértenek vele
Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson, ezzel "politikai celebbé" vált, aki alkalmatlan arra, hogy megvédje az országot - mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szombati sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek.
Azt mondta: ezzel kiderült, hogy "az elmúlt egy évben tízmillió magyar embernek hazudott a kormányfő", mivel a plakátkampányban azt mutatta be, hogy a kvóták szerinti elosztás káros és nem enged be egy menekültet sem.
A DK ügyvezető alelnöke szerint Orbán Viktor "átvert kétmillió embert, a saját támogatóit, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet. Ezzel a miniszterelnök "politikai celebbé" vált, aki csak plakátokon sikeres, nem képes arra, hogy Brüsszelben megvédje az álláspontját, és így az országot sem tudja megvédeni.
Molnár Csaba azt mondta, a brüsszeli sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre Orbán Viktor is elismerte, hogy megszavazta ezt a döntést, és felhívta a figyelmet arra, hogy a záródokumentumot mindig egyhangúlag fogadják el a tanácsban.
Kitért arra is: a DK szerint jó döntés született menekültügyben az EU-csúcson, amikor arról határozott az Európai Tanács, hogy megerősítik a határokat, és menedéket nyújtanak az Iszlám Állam elől menekülőknek. Így együtt érvényesül a biztonság és az emberség a döntésben - mondta Molnár Csaba.
A kormányszóvivő szerint a csak az önkéntes betelepítéseket írták alá
A kormányszóvivő szerint akik a záródokumentum visszautalásait megpróbálják félreértelmezni, nem ismerik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát. Kovács Zoltán szombaton az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az ellenzéki pártok nyilatkozataiból az látszik, hogy nem értik, vagy tudatosan félremagyarázzák az EU-csúcson történteket.
Kovács Zoltán arra reagált, hogy a DK, az Együtt és Jobbik előzőleg bírálta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki-pénteki uniós csúcson elfogadta azt a határozatot, amelyben az szerepel, végre kell hajtani a betelepítési kvótákról hozott korábbi európai döntéseket.
A kormányszóvivő elmondása szerint a többek által hivatkozott utalás a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozik: ennek alapján a következő két évben 40 ezer közel-keleti és észak-afrikai menekültet helyeznek át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba önkéntes vállalás alapján.
Hangsúlyozta: ez önkéntes szétosztási mechanizmus volt, Magyarország sohasem szavazta meg a kötelező szétosztási kvótát, mi több, csakúgy mint "Szlovákia", az Európai Bírósághoz fordult a kötelező betelepítési kvótarendszer ellen.
Magyarország álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról, az eddigi európai migrációs politika megbukott, ezért javasoltak a visegrádi négyek a határok megvédésén alapuló tervet - jegyezte meg a kormányszóvivő.
Kovács Zoltán kiemelte: a mostani EU-csúcson először sikerült elfogadtatni a tavaly szeptember óta képviselt magyar álláspontot, hogy az első és legfontosabb feladat az európai határok védelme, és illegálisan senki nem léphet be Európába, továbbá a schengeni szabályokat mindenkinek érvényesítenie kell. Ha ez korábban megtörtént volna, nem lenne szükség olyan lépésekre, mint Ausztriában az elmúlt napokban - tette hozzá.
A pénteki csúcstalálkozó legfontosabb témája a brit reformcsomag volt. Csak olyan intézkedések változtak, amelyek a létező munkavállalási-, illetve szociális juttatási rendszer azon elemeit érintik, amelyekkel vissza lehetett élni. Magyarországnak a közös visegrádi állásponthoz igazodva sikerült elérnie, hogy a munkavállalás és mozgás szabadsága viszont alapvetően sértetlen maradt - emelte ki Kovács Zoltán.
(MTI nyomán)