A beszámolók szerint kalasnyikovval lövöldözött egy férfi szerda délelőtt fél tíz után a kiskunhalasi ügyészség épületében. Állítólag az egyik ügyésszel akart végezni, aki az ügyében kedvezőtlen vádiratot készített. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megerősítette, hogy lövöldözés történt, a támadót lefegyverezték, és úgy tudni, senki sem sérült meg.
Zoom
A kiskunhalasi Halas Média azt írja saját információira hivatkozva, hogy a jánoshalmi férfi a vezető ügyésszel akart végezni.
Ugyancsak a Halas Média oldala szerint a Kiskunhalasi Járásbíróság épületében dördültek el a lövések, az MTI jelentésében a Kiskunhalasi Járási Ügyészséget említik a helyszínként, de úgy tudni, a két szervezet ugyanabban az épületben működik.
A helyi értesülések szerint a férfi hosszú ideje fenyegette, zaklatta az ügyészt a Facebookon, szerda reggel pedig a járásbíróság épületének beléptető kapujánál várta. Amikor meglátta, előrántotta a gépfegyvert, és 4-5 lövést adott le a vezető ügyészre, de egyik golyó sem találta el. Úgy tudni, hogy a biztonsági őr fegyverezte le végül a támadót, aki a helyszínen elfogtak.
Egy másik verzió szerint a támadó géppisztollyal lépett az épületbe, a főügyész irodájába azonban nem jutott fel, mert biztonságiaknak sikerült megfékezniük, de közben 4-5 lövést is leadott, és végül egy rendőr bilincselte meg a támadót, aki elájult, ezért mentőt is hívtak.
A megtámadott vezető ügyész azt mondta: úgy érzi, ma újjászületett. A helyszín tele van rendőrautókkal, egyenruhásokkal, többen közülük golyóálló mellényt viselnek - derül ki a beszámolókból.
A HalasInfo.hu szerint a támadó többször is korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta a vezető ügyészt a Facebookon. Az egyik bejegyzésében azt írta, hogy az ő büntetőügyében tartott tárgyaláson felvételt készített, és a hanganyag nem egyezett azzal a jegyzőkönyvvel, amit később kézhez kapott. Emiatt feljelentést tett, de szerinte a nyomozást eltussolták.
(Halas Média - Halasinfó - HVG nyomán)
Frissítés: 240 lőszert vitt magával
Emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették azt a férfit, aki egy gépkarabélyból több lövést adott le szerda délelőtt a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője este az MTI érdeklődésére.
Fazekas Géza tájékoztatása szerint 18 óráig zajlottak a különböző nyomozati cselekmények, a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai nem csupán helyszínelést, de két házkutatást is tartottak. A férfi nem tett vallomást, a gyanúsítottat az esti órákban a bűnismétlés, valamint a szökés és elrejtőzés veszélye miatt őrizetbe vették.
A szóvivő az esetről azt mondta: a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a vezető ügyészt. Magával vitt egy gépkarabélyt is egy papírdobozban, és 240 lőszer volt nála. Fegyverviselési engedéllyel nem rendelkezett.
A férfi a biztonságiakkal közölte, hogy a vezető ügyészt keresi, a biztonságiak pedig azt válaszolták neki, várnia kell. Ezután, amikor át akarták vizsgálni, a papírdobozból kivette a gépkarabélyt, az egyik biztonsági őrre fogta, és felszólította, hogy vezesse őt a vezető ügyészhez.
A biztonsági őr és a gyanúsított ekkor elindultak, ám egy bírósági alkalmazott közbelépése megakadályozta, hogy továbbhaladhassanak. Dulakodás alakult ki, ennek során dördültek el a lövések, a jelenlegi adatok szerint három. Végül az épületben más okból tartózkodó rendőrök segítségével sikerült az elkövetőt lefegyverezni.
A gyanúsított nem jutott fel az épület második emeletére, ahol az ügyészség található, a dulakodás során legurult a lépcsőn.
Fazekas Géza az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a történtek miatt megerősítik-e az ügyészségi épületek védelmét, azt mondta: a konkrét esetben megfékezték a gyanúsítottat, egyedi és extrém esetről van szó. Hangsúlyozta: számos esetben az ügyészség és a bíróság egy épületben található, a jelen esetben is a bíróság gondoskodott a biztonságról az ügyészséggel együttműködésben. Hozzátette: kisebb ügyészségek esetén is biztonsági berendezésekkel védik az ott dolgozókat.
Az ügyészség továbbra is igyekszik biztosítani, hogy illetéktelenek ne tudjanak bejutni az épületekbe - tette hozzá Fazekas Géza.
Handó Tünde, az OBH elnöke a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón úgy reagált a támadásra: "amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a jogállam álló csillaga a bírói függetlenség, ezzel kötelezettséget vállalt arra is, hogy védelmet nyújt a bíróságok számára. Azt gondolom, elérkezett az ideje annak, hogy ezt a védelmet akár jogszabály-módosításokkal is kinyilvánítsa a magyar törvényhozás".
Kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság határozata lehetőséget ad arra, hogy ne a bíráknak kelljen - magánvádlóként - feljelentést tenniük, hanem az államnak, amikor az ítélkezéssel kapcsolatban támadás éri őket.
Ekkor a bíróságot mint az államszervezet részét támadják, és az államnak kellene többletvédelmet nyújtania - fűzte hozzá.
Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a férfi olyan ügyfél volt, aki többször panaszkodott, de eddig csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a bíróságot, amely mindig udvariasan válaszolt neki.
A HalasInfo.hu információi szerint a támadó Téglás Pétert, a kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni. A portál cikke szerint Téglás Péter a támadás után a helyszínen azt mondta, "a biztonsági őr és ő maga is ünnepelhet, mert újjászülettek".
Az MTI tudósítója úgy értesült, három éve a támadónak egy házilag gyártott csőbomba robbant fel kezei között saját fészerében. A baon.hu portál akkoriban azt írta a Kiskunmajsához közeli tanyán élő férfiról: "a gerince miatt leszázalékolt B. Jánost többen különc természetű embernek ismerték a környéken, akivel hamar vitába lehetett keveredni".
A 42 éves lövöldöző tavaly korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta meg a vezető ügyészt a Facebookon.
(MTI)