Jövőre kezdheti meg a Fiumei úti Sírkertbe tervezett látogatóközpont építését a sírkertet üzemeltető Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI), amelynek idén 1,4 milliárd, jövőre pedig 3,4 milliárd forint támogatást biztosít a kormányzat.
Az idei évben a forrásokat elsősorban arra használják fel, hogy az üzemszerű működés feltételeit megteremtsék, illetve hogy a 2017-re tervezett beruházásokat előkészítsék - mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke az MTI-nek.
Mint azt felidézte, a NÖRI látja el jelenleg a Fiumei úti Sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos feladatokat, többek közt a temetők takarítását, az építmények karbantartását, gondozását, továbbá a temetkezési munkálatokat is.
A támogatásból idén elkezdődhet a kormányzati informatikai hálózathoz való csatlakozás kiépítése, a vagyonkezeléshez szükséges szoftverek, műszerek, és berendezések beszerzése és fejlesztése, az épületek felújítása, irodák és ügyfélfogadó terek kialakítása, a védett sírhelyek helyreállítása, valamint a parkgondozással és parcellarendezéssel kapcsolatos fejlesztési feladatok elvégzése.
Ezeket követően jövőre indulhat el a Fiumei úti Sírkertbe tervezett látogatóközpont építése, amelyhez kapcsolódva többek között felújítják az árkádsort, megújítják a közműhálózatot, korszerűsítik a fűtési rendszert, közvilágítást építenek ki, interaktív információs táblákat helyeznek el, és egy parkolót is kialakítanak. A jövő évi kormányzati támogatásból a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben megújul többek között a főbejárat és a volt ravatalozó épülete is.
Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte, a fejlesztéseknek köszönhetően a Fiumei úti Sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető nemzetközi szinten is jelentős, különleges sajátosságokkal rendelkező, kiemelt turisztikai látványossággá válhat, és csakúgy mint Párizsban a Pere-Lachaise temető, Washington közelében az arlingtoni nemzeti temető, Londonban a Westminster-apátság és a Highgate Cemetery vagy a prágai zsidó temető, kihagyhatatlan célpontja lesz Magyarországra látogató turistáknak.
(MTI)