Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppártnak a "feltétel nélküli alapjövedelem" bevezetésével kapcsolatos népszavazási kezdeményezését. Most a Kúriához fordulnak, s azzal fenyegetőznek, hogy ha a Kúria is nemet mond, akkor a pártjuk "mind hazai, mind pedig nemzetközi szintéren a törvényi keretek között lehetséges legradikálisabb nyomásgyakorlási folyamatokat fogja elindítani" - adja hírül az Origó.
Zoom
Kamarás István jelenleg az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt elnöke, korábban a KDNP-s Barankovics Roma Műhely elnöke volt
Az NVB a kezdeményezést az Alaptörvényben foglalt "fenntartható költségvetés elvére" hivatkozva utasította el, mint indokolják, egy sikeres népszavazás ebben az ügyben 10 000 milliárd forintot meghaladó kiadást jelentene a költségvetésnek.
Az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt szerint az "alanyi jogon járó" jövedelem "civilizációs kényszer és keresztényi kötelezettség egyben", és "minden magyar állampolgárnak biztosítani kell annyi jövedelmet, ami legalább a tisztes szegénységhez elegendő".
Zoom
A cigány párt 100, illetve 200 ezer forintos "feltétel nélküli alapjövedelem" bevetéséről akart népszavazást, kérdésük így szólt:
Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár - aki magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik - havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?