Kedden reggel 8 órától üzemszerűen működnek a hivatalosan Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok.
Zoom
Az új kamerák a sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak.
Figyeli például, ha valaki megszegi a behajtási tilalmat, átlépi a záróvonalat, de dokumetálja azt is, ha valaki nem köti be a biztonsági övet, vagy szabálytalanul a buszsávot használja.
A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon. Ide kattintva olvashatja a helyszínek listáját, és íme a térkép:
Zoom
A Belügyminisztérium, az ORFK és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala konzorciumában megvalósuló projekt keretében felszerelt új traffipaxok pontos helyét a rendőrség honlapján térképes és táblázatos bontásban is közzétették.
Szupertraffipaxok az autópályák fővárosi szakaszain
Budapesten hat új traffipaxot helyeztek el: kettőt-kettőt az M3-as és az M5-ös autópályánál, valamint az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszánál.
Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye tíz, Zala kilenc, Fejér, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye nyolc-nyolc új kamerát kapott.
Baranya és Bács-Kiskun megyében hét-hét, Békés, Csongrád, Heves, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat-hat, Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megyében öt-öt új szupertraffipaxot szereltek fel. Pest megyében négy új kamera van.
A listából kiderül, hogy a Szabolcs megyei berendezések közül csaknem az összes, vagyis a hatból öt Nyíregyházán van, míg egy Mátészalkán található, Miskolcon és Szegeden négy-négy, Debrecenben három helyen vannak ilyen intelligens kamerák.
(MTI - Police.hu - Híradó)
Frissítés: mindent lát, és mindenért büntet
Kedden reggel 8 órakor tesztüzemről élesre váltottak a rendőrség új fix traffipaxai, és az egy éve használt mobil kamerák tudását is ekkortól használják ki. Továbbra is sokat fizetnek a gyorshajtók, de azok sem lehetnek nyugodtak, akik szabályos 50-nel mennek lakott területen, csak épp kézből telefonálnak, nem kötik be magukat, vagy áthajtanak a piroson. Persze halmozni is lehet a bírságokat.
Az európai uniós pénzből kiépített Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat 134 helyszínre telepített 365 fix kamerája macerás helyszínkiválasztás és hosszas tét nélküli tesztelés után kedden reggel 8 órától élesben működik. Nem csak sebességmérésre fogja használni őket a rendőrség, hanem kezdettől sok más szabálysértést is észlelni tudnak velük.
A kamerák ezeket a funkciókat látják majd el:
  • sebességmérés
  • rendszámfelismerés (körözött autók kiszűrése)
  • forgalomszámlálás
  • torlódás észlelése
  • veszélyes árut szállító járművek (ADR) kiszűrése
  • biztonsági öv használatának ellenőrzése
  • a járműről készített felvételek továbbítása
  • behajtási tilalom megszegésének észlelése
  • egyirányú úton rossz irányba hajtók észlelése
  • záróvonalat átlépők észlelése
  • vasúti átjárón való áthaladás ellenőrzése
  • a közlekedési lámpák piros és sárga jelzésénél áthajtók kiszűrése
  • buszsávok, leállósávok ellenőrzése
Fontos tudni, hogy a fix kamerák élesítésével egyszerre használni kezdi a rendőrség a mobil kamerák kiegészítő funkcióit is.
A 160 darab hordozható szupertraffipaxot az elmúlt egy évben csak sebességmérésre vetették be a rendőrök, de hónapokon át azt is próbálgatták bírságolás nélkül, hogyan ismerik fel a gyakorlatban a szabálytalanságokat.
Az OFRK az ígéri, hogy az automatizált rendszer biztonsági kontrolljaként ügyintézők is ellenőrzik majd a rögzített szabályszegéseket, hogy ne kapjanak kézhez a sofőrök téves információkon alapuló, megalapozatlan határozatokat.
Van figyelmeztetés
Az összes fix kamera előtt kint van a „Közúti Ellenőrzés Traffic control” feliratú tábla, mivel ezt törvény írja elő, mint ahogy azt is, hogy
ezek „észszerű” távolságra legyenek a traffipaxtól.
Sajnos nem pontosította a rendőrség, hogy a kifejezés mit jelent, de feltehetően azt, hogy az enyhe sebességtúllépést még meg lehet úszni egy időben végrehajtott fékezéssel a tábla észrevételekor.
Zoom
Nem biztos, hogy elég lesz a tábla láttán lassítani, mivel a kamerák 100 méterre ellátnak. Minden fix traffi radarral mér, a hordozhatók viszont lézeresek, akár hatszor ekkora lőtávval. 100 km/h-ig 3 km/h, afölött 3 százalék a hibahatár
Az sem mehet biztosra, aki árgus szemekkel figyeli a figyelmeztető táblákat, ugyanis a mobil traffipaxokkal végzett méréseknél a rendőrséget nem kötelezi semmi tábla kihelyezésére, igaz, amikor legutóbb a sajtó számára nyilvános sebességmérést végeztek, kitették.
Zoom
Íme a közigazgatási bírság gyorshajtásnál – ez a táblázatban lévőnél kisebb túllépés (például közúton a 90 helyett 103 km/h) a helyszíni bírság kategória. Ezt nem lehet behajtani a tulajon az objektív felelősség elve alapján, csakis a helyszínen a sofőrön
Éjjel-nappal üzemelnek
A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a fix kamerák általában száz méteren belül észlelik a szabálysértéseket. A rendszer kialakításánál figyeltek arra, hogy a nap 24 órájában, bármilyen időjárási körülmények mellett alkalmas legyen a szabálysértők rögzítésére. Nappal színes, éjjel fekete-fehér képet rögzít a fix kamera.
A felvétel lehet állókép, sorozatfelvétel (például záróvonal átlépésénél), illetve mozgókép is, nyilván utóbbit lehet a legnagyobb adatforgalom mellett továbbítani.
Alig látszik a mobil kamerák hatása a statisztikákon
Igaz, 1990 óta, amikor 2400-an vesztették életüket a közutakon, jelentős eredményeket sikerült elérni, ám 2014-ben megtorpant a csökkenő tendencia, és a megelőző évhez képest 5,9 százalékkal többen, összesen 626-an vesztették életüket a magyar közutakon.
2015-ben az év 9 hónapjában már működő új mobil traffipaxok ellenére tovább romlott a statisztika, és 644-en haltak meg közúti balesetben, ami 2,9 százalékos növekedésnek felel meg.
Igaz, az alacsony üzemanyagárak miatt tavalyelőtt 6,4, tavaly pedig 7,6 százalékkal több benzin és gázolaj fogyott Magyarországon (ami a több megtett kilométerre utal), mint a megelőző években, így ezt figyelembe véve, egységnyi távolságra vetítve mégiscsak javult valamennyit a baleseti statisztika. De semmiképp sem drasztikusan.
A gyorshajtás a legfőbb baleseti ok
2015-ben 16 241 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek legnagyobb részét, 30 százalékát gyorshajtás okozta.
Második helyen 25 százalékkal az elsőbbség meg nem adása áll, a harmadik kiváltó ok pedig, 17 százalékkal, a kanyarodási szabályok áthágása.
(Origó nyomán)