Hazugságokkal akarta eltussolni a csoportos erőszakolási ügyet Kiss László és két szintén úszó tettestársa, V. Lajos és L. László.
Zoom
Kiss Lászlóról (jobbról a második) és L. Lászlóról (jobbra): elítélték őket nemi erőszakért
Az úszók csütörtökön lemondó szövetségi kapitányáról kedden a fullank.com és a privatkopo.hu internetes oldal nyilvánosságra hozta, hogy két ismerősével 1961-ben egymás után megerőszakoltak egy 18 éves lányt a margitszigeti sportuszoda területén.
Azóta több részlet napvilágot látott a bírósági ítéletből, amely a Blikk birtokába került. Így például az, hogy Zsuzsanna kétszer is elájult a támadás alatt, vagy hogy az erőszak után Kiss idegcsillapítót adott neki.
A lány feljelentése után egy nappal, július 8-án rendőrnő jelent meg a Nemzeti Sportuszoda igazgatójánál, aki felhívta az irodájába V.-t és L.-t. Amint V. kiszúrta a rendőrt, odaszólt L.-nek, hogy tagadjanak mindent, s később több hamis állítással próbálták igazolni, hogy az elkövetés időpontjában nem tartózkodtak a sportuszoda területén.
Az eltussolásban viszont Kissnek támadt a legvadabb elképzelése.
„Kiss László III. r. vádlott felvetette azt az ötletet, hogy későbbi kihallgatá­saik során mondják azt, hogy ... velük ugyan önként közösült, de 200 Ft-ot kért a közösülésért, és feljelentését azért tette meg, mert neki a 200 Ft-ot nem adták meg. Tény, hogy L. és V. vádlottak Kiss Lászlónak e javaslatát elvetették” – áll a dokumentumban, amelyben hangsúlyozzák, hogy volt lehetőségük az egyeztetésre. Korábban más források arról számoltak be, hogy 100 Ft-tal akarták elhallgattatni Zsuzsannát...
Mindez azért eshetett meg, mert az iratokból az is kiderült, hogy hibázott a rendőrség. Ugyan egymástól távol ültették le a vádlottakat a rendőrkapitányságon, de nem vigyázott rájuk őr, noha megtiltották nekik, hogy társalogjanak...
Ha ez nem lett volna elég, az átszállításukkor a felsőbb utasításokat nem tartotta be a kísérő, csak egy ideig felügyelte Kisséket a rabszállítóban, majd átült a gépkocsivezető mellé.
A csoportosan elkövetett nemi erőszakért Kiss László három év börtönbüntetést kapott, de húsz hónap múlva kiengedték. Folytathatta az úszást, az edzősködést és foglalkozhatott gyerekekkel.