Bilincsben hozták vissza Ferihegyről Siófokra a rendőrök azt a két kanadai zenészt, akiknek a Balaton Soundon adott szombati koncertjük után félájult lányokat találtak az öltözőjében – értesült a HVG. Forrásuk ott volt, mikor rátaláltak a lányokra, azt mondta, régóta dolgozik az éjszakában és fesztiválokon is, de az öltözőben látottak fölött azóta sem bír napirendre térni.

Az események időrendben nagyjából a szombat kora esti koncert vége felé kezdődtek, amikor a közönség közül kiválasztott tíz lány felment a színpadra a zenészekhez. Őket a menedzser válogatta ki, akinek a DVBBS magyar kísérője tolmácsolt. Amikor felmerült, hogy a rajongók bemehetnek a backstage-be, sorban mindenkit végig kérdeztek, van-e kedve jönni, és elmúlt-e 18 éves. A tízből hármat eleve visszaküldtek, mert még csak 17 évesek voltak. A többiek - a korábban megjelentekkel ellentétben nem hatan, hanem heten - a koncert után bementek a színpad oldalán lévő VIP-részlegbe, ahol az öltözők és az étkező rész is van, középen pedig egy kis udvar. A lányokat többen látták, ahogy az udvaron még vidáman nevetgéltek, jó hangulatban voltak, de még a részegség jeleit sem igazán mutatták, nemhogy a rosszullétét.
Az öltözőben még mind a hét lány szerepelt egy szelfin, amely később a rendőrök birtokába jutott. Ezután egy ponton négy lány elhagyta az öltözőt ismeretlen okokból. A zenekar tagjai pedig kiállítottak egy embert az öltöző ajtaja elé, aki senkit nem engedett be. Még a fesztivál biztonsági főnöke sem mehetett be. Egy idő elteltével a két fellépő sietve elrohant az öltözőből, valakitől még elköszöntek, aztán távoztak. A lányokra a cateringgel megbízott dolgozók találtak rá, akik mentek kitakarítani az öltözőt, meg újabb italokat bekészíteni. Azonnal szóltak a backstage-ben dolgozóknak, hogy baj van. A lap egyik forrása cáfolta, hogy a bent talált lányok eszméletlenek lettek volna, de nagyon rosszul voltak.
A lányokat ezután átvitték egy üres öltözőbe és azonnal orvost hívtak hozzájuk, és a két lányt mentővel vitték kórházba. Egyiküktől vért vettek, és a gyors drogteszt kimutatta valamilyen kábítószer jelenlétét. A lányok ismerősei nemrég úgy nyilatkoztak, hogy valamilyen ismeretlen eredetű itallal kínálták őket, ezután lettek rosszul.
A színpad mögött dolgozók - köztük többen családos, gyerekes emberek - közül mindenkit felzaklatott, amikor megtudták, milyen állapotban hagyták magukra a lányokat a zenekar tagjai. Egyikük azt mondta, hogy őt a legjobban éppen az együttes tagjainak a gyávasága dühítette fel, akik pillanatok alatt elszeleltek, mielőtt kiderült a baj. A szervezők azonnal hívogatni kezdték az együttes tagjait, akik a lányok állapotára annyit válaszoltak: „Áh, csak egy kicsit beb*sztak”. A szervezők mondták nekik, hogy nem hagyhatják el az országot, de úgy tűnt, a csapat tagjai egyértelműen meg akartak szökni.
A rendőrök a gép indulása előtt utolérték a DVBBS mindkét tagját, akik a fogdába kerültek, amíg a személyes holmijaikat átkutatták. Ekkor találták meg a közelebbről nem pontosított hatóanyagú kábítószert is. A fellépőket ezután nem engedték el, hanem Siófokra szállították, hogy az illetékes rendőrségen hallgassák ki, itt bilincs is került rájuk. A kihallgatás után viszont szabadlábon védekezhettek, és azonnal mentek tovább az ibizai fellépésükre.
A backstage dolgozóit éjjel 3-tól másnap délelőttig kihallgatták. Az öltözőben pedig helyszíneltek, drogkereső kutyákat is vittek, mindenről mintát vettek. Egy használt óvszert már a helyszínelés után találtak meg a takarítók egy pohárban. Mivel nem tudtak róla, hogy bűnjel lehet, ezért kidobták. Az egyik kanapé előtt pedig egy összehajtott törölközőt találtak. A rendőrség hétfői közleményében az szerepelt, hogy szexuális erőszak gyanúja nem merült fel "a rendelkezésre álló adatok alapján". Korábban felmerült, hogy ha nem is az öltözőben, de legalább a backstage-ben történteket kamerák rögzítették, ám a helyszínt jól ismerő források szerint a backstage-ben egyáltalán nincsenek kamerák.
Ha a két fellépő ellen valóban büntetőeljárás indul, akkor a magyar bíróság beidézheti őket. Ha nem jelennek meg a tárgyaláson, akár nemzetközi elfogatóparancsot is kiadhatnak ellenük.
A fesztiválokon és koncerteken rengetegszer előfordul, hogy a fellépők rajongókat hívnak hátra a backstage-be. A szervezők szerint ez azért is van, mert a nagyobb sztárok nem mehetnek ki csak úgy a fesztivál területére sörözgetni, ismerkedni, mert azonnal lerohannák őket. Így viszont ellenőrzött körülmények között találkozhatnak a rajongóikkal. "A fellépők lelazulhatnak, ledobhatják a fellépés előtti stresszt és szocializálódhatnak, a rajongóknak pedig életre szóló élmény, hogy találkozhatnak a kedvenceikkel." Szerinte ez a találkozás mindig másról szól, "van, hogy csak piázgatnak és beszélgetnek, van, hogy együtt buliznak és előfordul olyan is, hogy emberek megkívánják egymást, de én még nem nagyon hallottam olyanról, hogy a légyott az öltözőben történik" - mondta egy forrás.
(HVG nyomán)