Alább olvasható a közleményük.
Noha a Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt nem ismeretlen az a fajta kettős beszéd, amelyet az Európai Unió hivatalosságai időnként gyakorolnak, és negatív tapasztalataink egyértelműen óvatosságra intenek, figyelemre méltónak tartjuk Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az EU állapotáról szóló éves beszédét.

Ismert, hogy Juncker szerda reggel az Európai Parlamentben elmondott beszédében pozitív jelzéseket adott annak tekintetében, hogy a migránskvóták csakis önkéntesek lehetnek, és azokat nem lehet a tagállamokra rákényszeríteni. Emellett arról is beszélt, hogy nem lehet „Európai Egyesült Államokat” építeni a nemzetek eljelentéktelenítésével. Jóllehet, bár Jean-Claude Juncker az utóbbi időben nem sok jelét adta hazánk iránti szeretetének, pozíciójához sehogy sem illő viselkedésével pedig gyakran megbotránkozást vált ki, úgy gondoljuk, hogy amennyiben a fenti mondatok, valamint a gazdasági és védelmi együttműködésre vonatkozó gondolatok mögött valód szándék áll, az Magyarország számára előnyös tárgyalási alap lehet.
A Jobbik reméli, hogy a Juncker-beszéddel elindult folyamatra a holnap megkezdődő pozsonyi EU-csúcs további garanciákat nyújt majd, annál is inkább, hiszen tavasszal még migránsonkénti 250 ezer eurós, azaz közel 78 millió forintos bírsággal fenyegetett meg Brüsszel minden kvótát elutasító tagállamot.
Mindezek dacára meggyőződésünk, hogy az Unió magas rangú vezetőjének szavait komolyan kell mérlegelni és fel kell vetni a Fidesz felelősségét abban, hogy nem kizárt, hogy október 2-án egy okafogyott népszavazásba hajtják az országot több milliárd forint közpénz elpazarlását követően. A Jobbik ezúton is emlékeztet rá, hogy javaslatunk szerint már tavasszal olcsó, gyors és megnyugató védelmet nyújthattunk volna Magyarországnak egy alkotmánymódosítással, szemben a Fidesz által szorgalmazott lassú népszavazási folyamattal, amelynek érvényessége is kétséges, tekintve, hogy több mint négymillió érvényes szavazat szükséges az eredményhez.
A Jobbik ezért felszólítja Orbán Viktort miniszterelnököt, hogy amennyiben az EU eláll a kötelező kvótáktól, miközben a kormány milliárdos hazárdjátékot játszik az ország jövőjével, akkor vállalja a politikai felelősséget, és október 2-a után nyújtsa be lemondását.
Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője
Frissítés: részben hasonlóan érvel a DK is:
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében bejelentette, hogy nem lesz kötelező betelepítési kvóta, és ezzel végleg elbukott a magyar kormány által erről a kérdésről kiírt október 2-ai „álnépszavazás” – közölte Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője csütörtökön.

„Bebizonyosodott az, amit mindig is mondtunk: ez az álnépszavazás nem a menekültügyről, hanem Orbán Viktor hatalmi ambícióiról, az Európai Unióból való kilépés előkészítéséről szól” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a képviselő.
„Mivel tegnap óta már bizonyítottan nem lehet tovább kvótákkal riogatni, a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az október 2-ai, mára már végleg értelmetlenné és okafogyottá vált álnépszavazását” – mondta Molnár, hozzátéve, hogy „nincs mi ellen harcolni, felesleges elkölteni hatmilliárd forintot és folytatni a gyűlöletkampányt”.
„Ha a népszavazást a kötelező kvótákról szóló uniós tervek hiányában is megtartják, az a magyar emberek immáron nyílt átverését jelenti” – hangsúlyozta strassburg-i sajtótájékoztatóján a DK-s politikus.
"Egyes elemzők"
Jean-Claude Juncker röviden a migrációs válság kezeléséről is beszélt az előző napi évértékelő beszédében.
„Meggyőződésem, hogy sokkal több szolidaritásra van szükségünk. De azt is tudom, hogy ezt önként kell nyújtani, szívből kell jönnie, erőltetni nem lehet” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke, amit egyes elemzők úgy értelmeztek, hogy Juncker kihátrál a kötelező kvótarendszerre vonatkozó tervek mögül.
2. frissítés: az MSZP szerint "nincs és nem is lesz kötelező betelepítési kvóta"
A valós problémák elfedésére szolgáló politikai paravánnak, Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány hatalmának megerősítésére szolgáló kezdeményezésnek nevezte az októberi népszavazást a szocialista pártelnök csütörtökön Kaposváron, és távolmaradásra kérte a választókat.
Molnár Gyula sajtótájékoztatóján azt mondta: ez egy “álnépszavazás”, amely “az elmúlt hónapok gyűlöletkampányával” együtt arról szól, miként lehet elfedni az oktatás botrányos helyzetét, az egészségügy elképesztő állapotát, és azt, hogy ma Magyarországon a munkanélküliek, a segélyből élők mellett már a fizetésből élők helyzete is nehéz, mert nem tudnak kijönni a jövedelmükből.
“Azt a szavazatot nem lehet meghamisítani, ami nincs leadva, azzal üzenünk a legtöbbet, ha otthon maradunk, és nem erősítjük ezt a népszavazást” – hangoztatta. A politikus szerint az európai vezetők megszólaltak a betelepítés ügyében, a Fidesz európai pártcsaládjának vezetője világossá tette: önkéntes szolidaritást vár el mindenkitől.
Vagyis egyértelműen kijelenthetjük: nincs kötelező betelepítési kvóta, ezért a kérdés, amelyet népszavazásra tettek fel, nincs is. Ebben a helyzetben az lenne a korrekt döntés, ha Orbán Viktor és a Fidesz bocsánatot kérne a magyar emberektől, és visszavonnák a referendumot – fogalmazott az MSZP elnöke.
Hozzátette, a népszavazásra szánt több mint ötmilliárd forintot iskolákra, szociális segélyekre lehetne költeni.
Azt üzenjük az elmúlt időszak dakota szekértőinek, hogy a ló megdöglött, érdemes lenne leszállni róla. Be kell fejezni azt is, hogy kiküldik a helyi pitbullokat városokba, falvakba, hogy azzal riogassák az embereket: nem lesz segély – mondta Molnár Gyula.
Az ellenzéki pártelnök közölte, az MSZP a népszavazási kampányban nem drága köztéri plakátokon, reklámfelületeken és újsághirdetésekben, hanem a megyei jogú városok főterein elhelyezett kreatív plakátokon ismerteti álláspontját a témában.
Jelezte: a szocialisták tudomásul veszik, hogy a menekültügy a 21. század legnagyobb kihívása Európa és a világ számára, a kérdéssel kell is foglalkozni, de nem kell hangulatot kelteni, a problémákat “ember módjára” célszerű kezelni.
Nagy a csatazaj, erről a témáról most intelligensen, kulturáltan senki nem tud beszélni Magyarországon, de mi október 2. után készen állunk az érdemi, komoly párbeszédre – mondta.
Harangozó Gábor somogyi szocialista országgyűlési képviselő arra szólította fel a Fidesz megyei képviselőit, “hagyják abba a hisztériakeltést, hazudozást”. Pofátlanság azzal riogatni Somogy megye lakosságát, hogy külföldieket fognak betelepíteni Magyarországra, miközben tudjuk, nincs és nem is lesz kötelező betelepítési kvóta, és ezt az Európai Bizottság elnöke is világossá tette – fogalmazott.
A politikus szavai szerint szervezett betelepítést csak a Fidesz csinált Magyarországon a letelepedési kötvénnyel.
(MTI nyomán)