Bizonyító erejű, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó dokumentumok kerültek az N1TV birtokába arról, hogy 1988-ban kézzel írott önvallomásban ajánlotta fel együttműködését a hatóságnak Petrovity Zorán. Az Egészséges Fejbőr énekesét a kamera előtt szembesítették a dokumentumokkal.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(n1tv.hu)
Frissítés: Amint a fentiekből látható-hallható, jelentés(eke)t nem találtak, "csak" az önvallomást (melyben kitálal a szóban forgó eseményről, és felajánlja a további együttműködést), továbbá a kihallgató véleményezését, mely szerint Petrovity alkalmas a "munkára", és hogy tanulmányozni fogják e célból.
Azok alapján, amit találtak, és azok alapján, amit nem találtak, mire lehet következtetni esetünkben, valószínűsíthető-e a további együttműködés, vagy elképzelhető, hogy ennyiben maradt a dolog? - kérdeztük egy titkosszolgálati ügyekben jártas kapcsolatunktól.
Az alábbi választ kaptuk tőle:
A tanulmányozás még nem jelent beszervezettséget. A tanulmányozás eredménye lehetett az, hogy alkalmas az együttműködésre, és lehetett az is, hogy nem.
Ha alkalmas volt, akkor sem biztos, hogy végül ráállt a hálózati munkára: aláírt beszervezési nyilatkozatot, aztán jelentéseket adott.
A katonai elhárítás csak a leszerelésig foglalkozott a katonával, aztán a civil életben átadta a polgári titkosszolgálatoknak. Azok vagy átvették, vagy nem. De lehet, hogy a leszerelése után már nem érzett kényszert az illető, hogy „tovább szolgáljon”, örült, hogy megszabadult az egyenruhában elkövetett ballépése következményeitől, és visszautasította az őt megkereső polgári szolgálatokat.
(Kuruc.info)
Két példa azon "nemzetiekről", akiknek viszont megvannak a jelentéseik: