Magyarországon ismét fennáll az emberi jogok tömeges és durva megsértésének közvetlen veszélye – mondta Morvai Krisztina az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából hétfőn Budapesten. Az egyik rendőrszakszervezet arra kérte a rendőröket, hogy tagadják meg a törvénysértő parancsot.

A Civil Jogász Bizottság társelnöke a szervezet sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az emberi jogi jogsértések megelőzésére szólítják fel a kormányt, a kormánypárti frakciókat, a rendőrséget, az igazságszolgáltatást, és nemzetközi figyelőszolgálatot szerveznek. A kormányoldalt arra kéri a bizottság: figyelmeztesse Gyurcsány Ferencet, hogy Magyarország az unió tagja, demokratikus jogállam, továbbá tegyenek meg mindent azért, hogy az emberi jogok gyakorlóit védelem és ne fenyegetés illesse.

A bizottság és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete közösen kérte a rendőri vezetőket arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően járjanak el, a „kisrendőröket" pedig arra, hogy a jogsértő parancsot, ha az bűncselekmény elkövetésére utasít, tagadják meg. Szima Judit alezredes, a szakszervezet főtitkára a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „mindenképpen el kívánjuk kerülni az olyan sorozatos parancsnoki hibákból eredő rendőri ténykedést, mint volt az 2006 őszén". Megjegyezte: a hatalom csak a törvénytelenül kiadott parancsok végrehajtóival szemben jár el, az ilyen parancsok kiadóit ugyanakkor megjutalmazza.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy tudomása szerint törvénytelen módon, egyéni teljesítményértékelés nélkül a 300 legmagasabb rendőri vezetőnek átlagosan mintegy 90 ezer forinttal „eltérítették az illetményét". Szima Judit hozzátette: „nem egy városi rendőrkapitányságról kaptunk bizonyító erejű információkat, hogy a kisrendőröket a vezetőik úgy küldik ki az utcára, hogy ha nem büntetnek meg meghatározott számú állampolgárt, akkor megvonják a fizetésük egy részét, sőt minősítésük során mint nem megfelelő módon dolgozó személyeket fogják értékelni. Megfelelő bizonyítékokkal rendelkezünk arra, hogy a rendőrség egyes vezetői aktívan ténykednek azért, hogy az utca állampolgárát az utcán szolgálatot teljesítő kisrendőrök ne szolgálják és védjék, hanem büntessék! (...) Mindez beleillik abba a most már kétséget kizáró módon körvonalazódó koncepcióba, hogy egyes rendőri vezetőket jól megfizetve, a szakmaiság háttérbe szorításával az utca állampolgárát és az utca kisrendőrét egymás ellen hangolják".

A Civil Jogász Bizottság az igazságszolgáltatásban dolgozókat arra kérte: bármiképpen is alakulnak az események, mindig az alkotmánynak, a vonatkozó jogszabályoknak és hivatásbeli esküjüknek megfelelően járjanak el, s őrködjenek a jogállamiság, az emberi jogok felett. Sajnálatos, hogy a tavaly őszi eseményekkel kapcsolatos tömeges emberi jogi jogsértésekből az igazságszolgáltatás is kivette a részét – jegyezte meg Morvai Krisztina.

A bizottság társelnöke hangsúlyozta: a tavaly őszi események oka nem antiszemitizmus, fasizmus vagy randalírozási vágy volt, hanem Gyurcsány Ferenc és pártja, frakciója. A tavaly szeptember 18-i tévéostromnál „meggyőződésünk szerint az erősítés elmaradása szándékos mulasztás volt" – mondta Morvai Krisztina.

A jól ismert harcászati stratégia („nézesd végig alárendeltjeiddel a bajtársaik szenvedését”) eredményeként a magyar rendőrök jelentős része olyan mértékű felháborodást érzett a randalírozókkal szemben, hogy ettől kezdve kész volt a jogszabályok és szakmai szabályok megsértésére, magából kivetkőzve a védtelen tömegek elleni brutális támadások sorozatára – fejtette ki a Civil Jogász Bizottság társelnöke. A manipulatív tájékoztatás összemosta a néhány tucat, legfeljebb néhány száz erőszakos elemet a Gyurcsány-kormány ellen tüntető, az emberi jogaikkal élő tízezrekkel – tette hozzá Morvai Krisztina.

(MTI)