Az Opimus Group Nyrt. a BÉT honlapján bejelentette, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az Opimus Press Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait - olvasható a tőzsdei társaság tájékoztatásban.
Zoom
A Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot, a Manager Magazint, több megyei lapot és életmódmagazint kiadó, valamint egy nyomdát működtető Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosa a Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségében álló Vienna Capital Partners volt. A kiadó értékét növelte, hogy idén szeptemberben megvásárolták a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, amellyel együtt egy 25 milliárdos árbevételű, 12 megyében megyei lapokat is megjelentető társasággá vált.
Pecina pénzügyi befektető, aki 2014-ben vásárolta meg az Axel Springer SE és a Ringier AG fúziója kapcsán az egyes magyarországi lapjaikból összeállított portfóliót. A VCP-cégcsoport vállalatfinanszírozási tanácsadással és befektetésekkel foglalkozik.
Az Opimus Press Zrt.-t (OP) 2016 márciusában hozta létre tulajdonosa, az Opimus Group Nyrt., amelynek meg nem erősített információk szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos vállalkozó lehet a közvetett többségi tulajdonosa. Az OP bejegyzett tevékenysége az "egyéb információs szolgáltatás", vagyonkezelés, pr és kommunikáció.
Az Opimus Press 20 millió euró (hatmilliárd forint) névértékű zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre idén áprilisban, amelynek célja tőkeforrás bevonása volt, vállalatfelvásárlás finanszírozására.
Az Opimus-csoport 2016 első félévét konszolidált szinten 21,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely 31 százalékos növekedés jelent 2015 végéhez viszonyítva - derül ki a társaság idei első féléves jelentéséből.
A korábban a Buda-Cash Brókerház tulajdonosaihoz köthető Opimus Group (a Phylaxia oltóanyaggyártó jogutódja) különböző profilú társaságok irányításával és vagyonkezelésével foglalkozik, cégei között van fűtőkészülékgyártó, szállodaüzemeltető, irodaüzemeltető cég és egy győri székhelyű építőipari cég, az Euro Generál Zrt. Az utóbbi vállalkozás igazgatóságába idén márciusban bekerült Schmidt Zoltán, a Mészáros Lőrinc gyermekeinek érdekeltségébe tartozó Fejér B.Á.L. Zrt. vezérigazgatója és Csík Zoltán, akit a sajtóban a felcsúti milliárdos "intézőjének" is neveznek.
Színre lépett a volt NMHH-elnökhelyettes
Áprilisban Medio Vario Vagyonkezelő Zrt. néven új céget alapított Mészáros Lőrinc két leánya Csík Zoltánnal együtt, valamint Mátrai Gáborral, az Opimus Group Nyrt. igazgatósági tagjával és Halmi Tamással, a felcsúti polgármester Mészáros és Mészáros Kft.-jének és R-Kord Kft.-jének ügyvezetőjével. Az ötmilliós alaptőkéjű vagyonkezelő cég üzletviteli tanácsadással, ingatlankezeléssel, saját tulajdonú ingatlan adásvételével, bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik.
A 444 információi szerint Mátrai Gábornak fontos szerep juthatott a Mediaworks megvásárlásának menedzselésében is. Mátrai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese volt Szalai Annamária elnöksége idején, 2012 szeptemberében távozott a posztjáról. Az ő feladata volt a HVG korábbi cikke szerint a negyedik, állami mobilszolgáltató - időközben kudarcba fulladt - elindítására, illetve a lejáró mobilfrekvencia-engedélyek pályáztatása. Mátrai korábban dolgozott többek közt a UPC-nél is.
(Napi.hu)
Frissítés: Liszkay az igazgatóságban:
2. frissítés: az MTI híre - Mészáros nevét persze hiába keresnénk benne
Az Opimus Press Zrt. vette meg a Mediaworks Hungary Zrt.-t - tették közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
A honlapon megosztott információk szerint az Opimus Group nyilvánosan működő részvénytársaság kedden arról tájékoztatta a részvényeseket, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát.
A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal kedden hozzájárult, a vevő a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait – tették hozzá.
A Mediaworks volt tulajdonosa, a Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partnersnek (VCP) közleményben tudatta az MTI-vel, hogy eladták a céget.
A közleményben egyebek mellett az áll, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. alig pár évvel az alapítása után sikertörténetnek tekinthető: a cég több, korábban a Ringier AG, illetve az Axel Springer SE tulajdonában lévő lap felvásárlásával jött létre, majd idén szeptember végén több megyei napilap tulajdonjogát is megszerezte.
A tulajdonos cég azért döntött a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a “Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot”.
Hozzátették, hogy a vevő, az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni.
“Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is” – írták.
A Mediaworks kiadó október 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.
Főszerkesztő-helyettes: "a Magyar Idők beköltözik a Népszabadságba"
Murányi fölöttébb kíváncsi az újraindításról szóló tárgyalásokra: