Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a röszkei közúti átkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt Cipruson élő szír férfit.
Zoom
A röszkei közúti átkelőnél 2015. szeptember 16-án történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt Cipruson élő szír férfi az ellene zajló büntetőper tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken 2016. november 30-án
A bíróság a vádlottat a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.
Zoom
A szabadságvesztés mellett a törvényszék a férfit végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről, és döntött arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.
Zoom
Zoom
A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán.
Zoom
Zoom
A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálta a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.
Zoom
Zoom
A vád szerint a férfi volt, az aki közölte a határátkelőhelyen felsorakozó rendőrökkel, hogy két órát ad, s mindenféleképpen átjönnek, angol tolmácsot követelt, és kilátásba helyezte, hogy megtámadják a rendőrsorfalat és bedöntik a kordont. A vádlott három alkalommal maga is megdobta a rendőröket.
(MTI)