Lapkiadója, országos és megyei lapjai, magazinjai mellé most egy tévét is vett magának az ország legújabb médiamogulja.
Régóta pedzegették a szakmában, hogy új tulajdonoshoz kerül az Echo Tv, sokáig a Századvég tűnt befutónak, a végén viszont a kormányakol új médiamogulja, Mészáros Lőrinc lett az új tulajdonos. Az adásvételi szerződést tegnap írták alá, jelentette be a korábbi tulajdonos, Széles Gábor a Magyar Hírlapban, ami egyelőre még az ő lapja. Széles nem száll ki teljesen a tévéből, az öttagú igazgatóságban szerepet vállal, hogy a Fidesz–KDNP szellemiségének megfelelő, a kormányhoz legközelebb álló csatorna maradjon az Echo.
Zoom
Széles Gábor a továbbiakban inkább a magyar buszgyártásra akar fókuszálni, azaz szeretné felvirágoztatni az Ikarust, hogy néhány éven belül évi tizenkét-tizenötezer buszt gyárthassanak.
Az Echo Tv eladásáról az interjúban az derül ki, hogy
  • több hónapos előkészítés előzte meg;
  • csak olyan vevő jöhetett számításba, akiknek az értékrendje hasonló Széleséhez;
  • csak magyar vevőnek akarta eladni;
  • a leendő tulajdonossal politikailag is szót kellett értenie;
  • Mészáros Lőrinc korrekt és szerény ember, aki abban érdekelt, hogy az Echo Tv továbbvigye az eddigi szellemiségét.
A tévéről Széles azt mondta, nem jobboldali, hanem a Fidesz–KDNP szellemiségének megfelelő, a kormányhoz legközelebb álló csatorna.
Ez a kitétel azért kellett hangsúlyozta, mert a Fidesz-KDNP mellett tette le a voksát, a Jobbik pedig nem fér bele az ő "jobboldali" szemléletébe. Az Echo Tv 2,8 millió háztartásban fogható, és Széles szerint várható, hogy bekerül a szolgáltatók ingyenes csomagjába, ami plusz egymillió háztartást jelent.
Mészáros Lőrinc érkezésével technikai fejlesztésekre kerülhet sor, új kamerákat vesznek, áttérnek a 16:9-es képarányra, és a stúdió vezérlőjét is kicserélik, a beígért létszámbővítéssel és fizetésemeléssel együtt ez másfél milliárd forintos beruházást jelent.
Széles a Magyar Hírlapot nem akarja eladni, a szerkesztőségben technikai fejlesztések következnek, bővítik az újságírógárdát, és sor kerül a bérrendezésre is.
(Index - MH nyomán)