Engem a megszálló szovjet hadsereg hadbírósága ítélt oda, amikor tíz évvel később hazajöttem, akkor a felszabadító szovjet hadsereg volt - hogy mikor történt a változás, azt nem tudom. Gyurcsánytól kérdezzék meg, mert Putyinnak most megköszönte, hogy fölszabadított - ő tudja.
A holokauszttól szenvedők sokszor azt mondják, hogy a Gulág egy turistaút volt a Szovjetunióba. Nem volt turistaút - egy turistaúton nem szokott 70-80 százalék meghalni.

Már a fenti idézetekből is világos lehet mindenki számára, hogy egy az igazságot kendőzetlen őszinteséggel kimondó személyt tisztelhet a magyarság Olofsson Károly bencés szerzetesben, ismertebb nevén Placid atyában.
Az egész életében Istent kereső Olofsson Placidot 1946-ban június 5-én tartóztatták le, majd egy nagyszabású koncepciós perben találta magát. Megjárta az Andrássy út 60-at, a Markó utcát, majd ezt követően a szovjetek vizsgálati fogságába került. '46 novemberében tíz évre ítélték terrorcselekmény, antibolsevista propaganda (a kommunistákkal szemben indult a választásokon), összeesküvés vádjával (ez utóbbit aztán visszavonták). 1955 novemberében térhetett haza, de sem papként, sem tanárként nem folytathatta Isten szolgálatát. Egy pesterzsébeti fűrészüzemben vállalt munkát, később az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI-ban) dolgozott betegszállítóként, majd mosodai munkásként. 1969-től a Korányi kórház szanatórium mosodájába került, onnan ment nyugdíjba 1977-ben.
Papi hivatását sokáig csak titokban gyakorolhatta. A hetvenes évek közepétől kisegítő lelkész lett a Budai Ciszterci Szent Imre plébánián.
Az 1916. december 23-án született Olofsson Placid atyának ma ünnepeljük születése 100. évfordulóját.
A vele készült dokumentumfilm alább tekinthető meg: