Támogatásáról biztosította a 2024-es budapesti olimpia pályázatról indított aláírásgyűjtést Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi közgyűlési képviselője.
Zoom
Ez a jelmondatuk: akkor lesz jövőnk, ha nem lesz olimpia...
Molnár Gyula csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, mindannyian sportpártiak, olimpiapártiak, fontos lenne, ha egyszer Magyarország készen állna a rendezésre. Most viszont több a kérdés, mint a válasz, ezért örülnek és támogatják a civil szervezet aláírásgyűjtését, és arra kérik tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy ők is írják alá a kezdeményezést.
Elmondása szerint az MSZP emellett saját kampányt is indít, és arra kéri a kormányt, hogy kezdeményezzen népszavazást az olimpiáról, és tegye lehetővé, hogy a kampányban a rendezés mellett és ellene szóló érvek is megjelenhessenek.
Horváth Csaba azt hangsúlyozta, hogy egy négytagú családnak 2 millió forintjába kerülne az olimpia (arra, hogy hány lélegeztetőgépet lehetne ebből venni, ezúttal nem tért ki - a szerk.), ezt a kormány adók formájában el fogja venni, ezért meg kell ismerni az ügy mindkét oldalát és felelős döntést kell hozni.
A Fővárosi Választási Bizottság szerdán hitelesítette a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő íveit, 30 nap alatt 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni a fővárosiaktól. A népszavazásra bocsátott kérdés az: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”
Zoom
A párttá alakuló aláírásgyűjtő társaság főszervezői
Az LMP is gyűjt
Az LMP is gyűjti az aláírásokat a budapesti olimpiát ellenző helyi népszavazási kezdeményezéshez – jelentette be Csárdi Antal az LMP fővárosi képviselője csütörtökön Budapesten.
A Nyugati téri aluljáróban, az LMP aláírásgyűjtő standjai előtt tartott sajtótájékoztatóján Csárdi Antal elmondta: a következő hetekben Budapesten több mint 20 helyen gyűjti az LMP az aláírásokat a népszavazási kezdeményezéshez, amely arról szól, hogy a Budapest vonja vissza a pályázatát a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére.
Úgy vélte, a népszavazáson budapestiek elmondhatják majd a véleményüket arról, hogy mire szeretnék elkölteni azt a 3 ezer milliárd forintot, amibe az olimpia rendezése kerülne. Hozzátette: olyan összegről van szó, amiből 40 szuperkórházat lehetne felépíteni, vagy ami lehetővé tenné a hármas metró felújítását és a metróvonalak meghosszabbítását is. Hangsúlyozta: az LMP az első pillanattól következetesen ellenezte az olimpia megrendezését, mert véleményük szerint egy olyan városban, ahol gondot okoz egy metróvonal felújítása vagy a kórházak üzemeltetése, nem szabad olimpiát rendezni.
Korábban az Együtt is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.
(MTI nyomán)
Zoom
Frissítés: újabb támogatója van az olimpiaellenes felhajtást párttá alakulásra használó mozgalomnak, nem más, mint:
Az aktivisták rendkívül értelmes indoklásokat mondanak szelíden a kamerába: ha nem lesz olimpia, akkor nem fognak majd felülről dönteni gyermekeink, unokáink sorsáról... (Ne tőlünk kérdezzék, mi köze van a kettőnek egymáshoz.)
Bosszú, irigység, kurvaélet - Tóta W. már meg is alkotta az olimpiaellenes mozgalom hitvallását
(Abban, hogy mellesleg kik fognak ezen tovább hízni, persze igaza van, de nem láttunk még olyan kormányt vagy országvezetést, amikor mellesleg ne híztak volna valakik, akik közel álltak a tűzhöz. Közben viszont zajlott és zajlik az élet, ment és megy az ország valamilyen - jó vagy éppen rossz - irányba. Ráadásul mivel a ballibeknek csak az fáj, hogy most éppen nem ők zsírosodnak, nem szól a leghitelesebben az ő szájukból ez az érv. Amúgy meg érdekes, hogy nem a Maccabi játékok ellen tiltakoznak...)
Részlet.
Az olimpia megfúrása önvédelem, nemes bosszú és bűnmegelőzés. Méltó a polgári Magyarországhoz.
Kevés ügy van, amivel a kormány akaratával ellentétes többséget lehet képezni. A zsigeri ösztönök jelentős részét besorozta a kormánykommunikáció: gyűlölet, rasszizmus, félelem nekik dolgoznak. Az olimpia megtagadása racionálisan is védhető, de ezt is meg lehet támogatni örök emberi indulatokkal.
Mint amilyen a bosszú.
Ó igen, ezekben a népszavazási kezdeményezésekben mindig benne van a remény, hogy Orbán Viktort most orrba lehet verni végre. Ez teljesen legitim, jogos igény, ő ugyanis merő sportból ver orrba komplett iparágakat, irányzatokat és tudományokat. Valamint Budapestet, nem is egyszer.
Jól állna már neki egy pofon. Egy vereség. Egy nap, amikor Budapest nemet mond és visszaüt. Tudjuk, hogy nem tud veszíteni, de sosem késő megtanítani. A többieknek, az egyet nem értőknek pedig azt, hogy milyen győzni. Hogy egyszer ne az legyen, amit ő akar.
Nem biztos, hogy ettől megbukik a Fidesz. De szembetalálja magát a ténnyel, hogy nem az egész nemzetet képviseli, csak annak egyik szubkultúráját. Mindenképpen jó hatással lenne a kormányzásra, ha nem tehetnének meg bármit, és nem indokolhatnák azzal, hogy nekik felhatalmazásuk van.
De van még egy egészséges érzelem, amit érdemes féltőn gondozni: az irigység. Ebben az esetben a civilizációs minimumáról, az igazságérzetről van szó.
Nem tudjuk, hogyan szerepelne egy budapesti olimpián a ritmikus gimnasztika-válogatottunk, elhoznánk-e az aranyat teremröplabdában, és dobogós lenne vajon a BMX-csapatunk. De az kurvaélet, hogy „Mészáros Lőrinc”, Garancsi István meg a többi zabálógép olyan kerekre fog hízni rajta, hogy hasraesik a zsírjukon a napsugár. És jól jár a tök értelmetlenül szétdobált PR-ból Habony Árpád, Andy Vajna – a közismert sáskaválogatott.
Ugyanis nekik nem kell versenyezniük. Ők automatikusan nyernek, mint Nero a kocsiversenyen, és nem egy aranyat visznek haza, hanem aranyrudakat zsákszámra. Megrendeznek egy világversenyt, sütkéreznek a nemes versengés pátoszában, de hallani sem akarnak versenytársakról. Aligha nemzeti érdek ilyesfajta győzteseket kitenyészteni.
Pár tucat fős bűnözői kör feni a fogát a lenyúlható százmilliárdokra, és már viszik is, amit bírnak: tanácsadásra, levegőbe pofázásra csipegetik a vagyonokat. Ennek a rezsije az egész olimpiai díszlet. Nem kell betegesen irigynek lenni ahhoz, hogy ezt a perverz fosztogatást ne akarjuk végignézni.
Hülyeség is, el is lopják, meg Orbán Viktornak is be lehet mosni egyet vele. Az olimpiai népszavazás lehetősége izgalmas fejlemény. Most alkalom nyílik nemcsak vekengeni azon, hogy nem tetszik a rendszer, nemcsak tüntetni, aztán elfáradni és hazamenni, hanem visszaütni. Önvédelemnek minősül, úgyhogy rajta bátran.
2. frissítés: Tarlós: a főváros jól járna az olimpiával
A főpolgármester a budapesti olimpiát ellenző helyi népszavazási kezdeményezésre vonatkozó kérdés kapcsán mai sajtótájékoztatóján azt kérte a fővárosiaktól, hogy aki szereti a várost, ne írja alá az aláírásgyűjtő ívet, mert az olimpiával Budapest jól járna - adja hírül az MTI.
Tarlós azt mondta az Index beszámolója szerint, hogy a nem önzetlen, sanda és alamuszi kezdeményezés rontja az esélyeket.
Az olimpia a főpolgármester szerint azért fontos, mert
  • a sportértéke óriási,
  • megérdemlik a magyar sportolók,
  • Budapest jól jár, az bizonyos,
  • Budapest több beruházást valósíthat meg, amelyek az olimpia után is itt maradnak.
3. frissítés: bukott balliberális politikusok
Már többször megbukott balliberális politikusok állnak az olimpiai pályázat elleni népszavazásért aláírást gyűjtő Momentum Mozgalom (MoMo) hátterében - írja a Magyar Idők. A MoMo már idén párttá alakulna.
Míg a Momentum Mozgalom magát a fiatalok mozgalmának titulálja, a szervezet mögött ott található Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterét, aki 2002-től 2008-ig a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója volt, majd 2009-ben a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatója lett. A háttérben felsejlik Haris György egykori SZDSZ-es politikus-vállalkozó neve is. Az igazi kapcsolódási pont a régi balliberális közszereplők és a legújabb „mozgalom” között Haris Éva – Haris György felesége –, aki 2012 elején még az MSZP választmányának elnökhelyettese volt, továbbá alapítója a Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök által fémjelzett Haza és Haladás Egyesületnek, valamint az Együtt alapítója is. A lap szerint ő találta ki és „építette fel” a jeges vödröt a nyakába borítttató Falus Ferencet, a már a kampányba belebukó főpolgármester-jelöltet.
Egy a PestiSrácoknak nyilatkozó kiábrándult volt MoMo-tag szerint Haris Éva támogatja és trenírozza a Momentum vezetőit. Ő és az emberei elsőként lájkolják és osztják meg a Momentum eseményeit és Facebook-bejegyzéseit – állítja a volt aktivista.
A baloldali, liberális ellenzéki pártok és vezetőik egytől egyig beálltak a Magyarország olimpiai terveit buktatni akaró MoMo NOlimpia elnevezésű kezdeményezése mögé. Az Együtt, a Párbeszéd és az LMP elsőként jelezte, hogy segítenek az aláírásgyűjtésben. Gyurcsány Ferencék szintén ellenzik a magyarországi játékokat. A milliárdos volt szocialista miniszterelnök által vezetett DK szerint az olimpia „államcsőddel fenyegetne”, ezért nem kis önellentmondást keltve azt javasolják: a világeseményre szánt pénzből a szegényeket, az egészségügyet és az oktatást kellene támogatni.
A legnagyobb fordulatot korábbi véleményéhez képest az MSZP hajtotta végre. Miközben a Fővárosi Közgyűlésben támogatták az ötkarikás pályázatot, most a népre hivatkozva állnak be a MoMo mögé. Molnár Gyula pártelnök a döntést úgy indokolta: az olimpia kapcsán jelenleg több a kérdés, mint a válasz, ezért támogatják a civil szervezet aláírásgyűjtését, és arra kérnek mindenkit: írják alá a kezdeményezést. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő az MSZP–SZDSZ-es Horn-kormány 1996-os világkiállítás-buktatását idézően reagált. Azt mondta: nincs garancia a rendezésre akkor sem, ha nyer a pályázat, mert 2024-ig több választás is lesz még Magyarországon.
– Hiteltelenek az ellenzéki pártok azután, hogy amikor a Fővárosi Közgyűlés az olimpiai pályázatról szavazott, a most nyilatkozó ellenzéki pártok – az MSZP, a PM és a Jobbik – megszavazták, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia megszervezésére – egyedül az LMP mondott rá nemet – reagált a Fidesz ez ellenzéki pártok nyilatkozataira. Emlékeztettek: Horváth Csaba akkor még úgy nyilatkozott, hogy bízik a sikeres pályázatban, és „álmodjunk közösen”, Karácsony Gergely (PM) pedig azt mondta, nagy lehetőséget lát az olimpiában.
A MoMo kezdeményezése a Kormányinfón is téma volt. Lázár János kijelentette: nem zárható ki, hogy a kormány majd népszavazást kezdeményez az olimpiarendezésről, de ez most még nincs a napirenden. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint amíg nem derül ki, összegyűlnek-e a szükséges aláírások, a kormánynak nincs dolga a mozgalom kezdeményezésével.
A Momentum Mozgalom a budapesti Blaha Lujza téren kezdte meg a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer hiteles aláírás összegyűjtését, amire 30 napjuk van. A MoMo az alábbi kérdésről írna ki referendumot: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” Fekete-Győr András elnök szervezetük ambícióiról a Magyar Időknek elmondta, hogy még az idén párttá alakulnak. Az aláírásgyűjtés negatív üzenete kapcsán megjegyezte: vannak olyan dolgok, amiket be kell vállalni a jövő érdekében. Nincsenek ellene az ötkarikás játékoknak, csak az ne 2024-ben és ne Budapesten legyen...
(Kuruc.info)