A Népszava úgy tudja, a képviselő írásban mondott le, nem szólt senkinek, egyelőre nem nyilatkozik a távozás okáról. Az MSZP felszólította, hogy adja vissza "parlamenti képviselői helyét, hogy azt a választók akaratának megfelelően továbbra is egy MSZP-s politikus tölthesse be".
Zoom
Demeter Márta 2014 óta országgyűlési képviselő, 2012 márciusától az MSZP országos elnökségének tagja, korábban az önkormányzati választásokon indult Zuglóban, jelenleg a kőbányai pártszervezet alelnöke.
Tagja az MSZP Biztonságpolitikai tagozatának, Nőtagozatának, Ifjúsági tagozatának és Pedagógus tagozatának is, alább épp munka közben látható:
Zoom
A Gábor Dénes Főiskolán műszaki-informatika szak, biztonságszervező szakirány végzett, de van politológiai ismerete is a Zsigmond Király Főiskoláról. Jelenleg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, biztonság- és védelempolitika szakon folytatja.
Frissítés: nem tetszett neki, hogy az MSZP bukásra van ítélve
Nem a kormányváltás a célja az MSZP több formális és informális vezetőjének – a Magyar Nemzet információi szerint ezért hagyja ott a szocialisták frakcióját és a pártot is Demeter Márta. Úgy tudják, bírálta, hogy többen érezhetően már 2022-re készülnek.
Az MSZP formális és informális vezetői közül többek tettei is olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek egyértelműen megkérdőjelezik a párt hitelességét, illetve elkötelezettségét a kormányváltásra – a Magyar Nemzet értesülései szerint ezzel indokolta Demeter Márta, hogy kilép a szocialista frakcióból. A lap szerint kifogásolta azt is, hogy hiába tette szóvá korábban problémáit, nem kapott rá választ.
Véleménye szerint ezek a – konkrétan egyébként nem kifejtett – problémák morális deficitet okoznak, aláássák az MSZP elkötelezett tagjainak mindennapi munkáját, és cserben hagyják Magyarország lakosságának csaknem felét, akiknek szerinte egyetlen esélye a normális jövőre a kormányváltás lenne. Demeter Márta azt is egyértelművé tette, hogy több politikus érezhetően 2022-re készül, "a társadalomnak viszont nincs ideje várni".
Ugyanakkor hiába kérte vissza a szocialista párt Demeter parlamenti mandátumát, a politikus erre nem hajlandó, és független képviselőként szeretne tovább dolgozni az Országgyűlésben. Ráadásul nemcsak a frakcióból lép ki, hanem MSZP-tagságát is megszünteti.
Egyelőre sem az érintett, sem Tóth Bertalan frakcióvezető nem kívánt nyilatkozni.
2. frissítés: szomorú szocionisták
Burány Sándor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI megkeresésére elmondta, hogy Demeter Márta nemcsak a frakcióból, hanem a pártból is kilépett. Elmondta, mélységesen elszomorítja képviselőtársa döntése, amely teljesen váratlanul érte. Emlékeztetett arra, hogy Demeter Márta az egyéni országgyűlési képviselői körzetében lévő kőbányai alapszervezet alelnöke. A frakcióvezető-helyettes közölte, miután Demeter Márta az MSZP támogatásával nyerte el mandátumát, azt várja el tőle, hogy azt adja vissza a szocialista pártnak.
Nyakó István, az MSZP szóvivője is megdöbbent Demeter Márta döntésén. Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, tudomása szerint semmilyen előzménye nem volt a képviselő elhatározásának.
Demeter Márta kilépésével az MSZP országgyűlési képviselőcsoport létszáma 28-ra csökkent, a függetlenek száma 11-re nőtt.
3. frissítés: "vannak körök, akiknek nem a kormányváltás a prioritás"
Demeter Márta kilépésről szóló levelét a Magyar Nemzet szerezte meg, a képviselő a HVG-nek azt mondta, valóban ezt írta képviselőtársainak. Megerősítette, nem csak az MSZP parlament frakciójából, de a pártból is kilépett. Független képviselőként folytatja munkáját, mandátumát nem adja vissza.
Bár az MSZP közleménye szerint váratlanul érte őket a döntés, Demeter azt mondta, hónapok óta fogalmaz meg kritikákat, azonban annak nem volt visszhangja. Szerinte egy markánsabb, keményebb és gyorsabban reagáló baloldali politikára lett volna szükség. A döntés hónapok óta érlelődik benne, szándékosan a tavaszi ülésszak kezdete előtt lépett, azt nem tudja, lesznek-e követői, egyedül döntött a kilépés mellett.
“Arra kaptam felhatalmazást a választóktól 2014-ben, hogy a kormányváltásért küzdjek, a jövőben is ezt akarom tenni” - ezért lépett ki az MSZP-ből. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-ben érzése szerint nem mindenki a kormányváltásért küzd-e, Demeter azt mondta, “látszik, hogy sok tag maximálisan elkötelezett a kormányváltás mellett, azonban vannak olyan formális és informális körök, akiknek nem ez az elsődleges prioritás, vagy csak megelégednének egy egyszerű túlélési stratégiával, és nem markáns kormányváltó megoldásban gondolkodnak.”
Hangsúlyozta, kilépése nem Botka elleni kritika, sőt drukkol neki, mert szerinte ő egy jó jelölt, aki kormányváltást akar, és újfajta, tisztességes politikát, új logikát képvisel, amire szükség van, és számára is támogatható, ráadásul egy pártokon túlmutató szövetségben gondolkodik.
Demeter Márta azt mondta, “a pártpolitika és a párt belső ügyei helyett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a társadalomra, ezt viszont úgy tudja hitelesen képviselni, ha függetlenként dolgozik tovább.” Úgy látja, párton kívüliként a kormányváltáshoz szükséges bizonytalanokat is hitelesebben lehet megszólítani, és könnyebb az emberekkel érdemi kapcsolatokat építeni, ez ma egy politikus dolga. Arra, hogy ezt a kapcsolatrendszerét később hova csatornázza be, Demeter Márta azt mondta, olyanokkal működne együtt, akikkel az értékrendje azonos, és akik szintén a jelenlegi kormány leváltásáért dolgoznak.
Másik pártba nem tervez belépni, azt pedig majd “az idő eldönti”, hogy elindul-e egyéniben a 2018-as választáson, bár megjegyzi, mostanában nagyon öncélúvá vált a politika, inkább arra koncentrál, hogy munkájával hozzájáruljon a kormányváltáshoz. Azt mondja, "kemény helyi, a társadalomban végzett munkát, ügyek rendszerkritikai feltárását, szakpolitikai témákat, az emberek valós képviseletét végzi továbbra is," ő vagy az értékrendje nem változott, a társadalmi igazságosság és szolidaritás vezérli.