Nagy Andor, hazánk tel-avivi nagykövete néhány nappal ezelőtt Jeruzsálemben járt, s mások mellett találkozott Nír Bárákát főpolgármesterrel is. Portálunk az 'Árúc 7 című, igen olvasott héber nyelvű hírportálra hivatkozva megírta, hogy a nagykövet egyebek között azt mondta az izraeli főpolgármesternek, hogy Magyarországon "egyre inkább elharapódzik az antiszemitizmus", az ellene való küzdelem során pedig a kormány tapasztalatokra tett szert.
Zoom
Nagy Andor nagykövet, Nír Bárákát főpolgármester és Mose Schlesinger rabbi Jeruzsálemben
Bennünk mindjárt felmerült a gyanú, hogy Nagy Andor nagykövet vagy alaptalanul hazánk rossz hírét terjesztette Jeruzsálemben, vagy a látogatásáról tudósító izraeli hírportál adott a szájába olyasmit, amit a diplomata nem is mondott. Azt is megírtuk, illetve feltettük a kérdést: Ha az utóbbi változat áll fenn, akkor a tel-avivi magyar nagykövetség kéri-e az izraeli hírportál szerkesztőségét a helyreigazítás közlésére?
Nos, Lovas István újságíró cikkünk nyomán - mellékelve az eredeti héber nyelvű tudósítást - megkérdezte a Bem József téri Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékesétől, hogy végül is ki állított valótlanságot: Magyarország tel-avivi nagykövetsége vagy az izraeli hírportál. Nem fogja elhinni az olvasó: az izraeli hírportál tudósított a valóságnak megfelelően Nagy Andor hazánkat leantiszemitázó megnyilatkozásáról. A Lovas Istvánnak írt külügyminisztériumi válaszban az áll, hogy Nagy Andor "szerencsétlenül fogalmazott"...
A teljes válasz:
A nagykövet szerencsétlenül fogalmazott, de természetesen a nagykövetség és a KKM is a hivatalos magyar álláspontot képviseli, miszerint minden kisebbség békében élhet Magyarországon, a kisebbségek jogait az Alaptörvény garantálja. Az esetleges szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben természetesen a kormány fellép.
Az izraeli hírportáltól tehát nem kell helyreigazítást kérni, ám a fejlemények ismeretében a kérdés most az, hogy Nagy Andor nagykövetnek nem kellene-e megkövetni a magyar népet?
H. J. - Kuruc.info