A felsőoktatási törvény módosítása elleni demonstráció kezdődött az Oktatási Szabadságot csoport szervezésében Budapesten, a Várkert bazár bejáratánál vasárnap délután.
A szervezők és tiltakozók szerint a felsőoktatási törvény módosítása ellehetetleníti a Közép Európai Egyetem (CEU) magyarországi működését, ezért azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy az Országgyűlés által kedden megszavazott törvényt ne írja alá, hanem küldje vissza a parlamentnek újratárgyalásra, vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra.
Zoom
A rendezvény kezdetén a tiltakozók nagyrészt megtöltötték a Duna-part Várkert bazár előtti szakaszát, a Lánchídtól az Erzsébet hídig. A demonstrálók közül volt aki nemzetiszínű, illetve uniós zászlókat lobogtatott, mások "állítsuk meg Orbán Viktort" feliratú molinókat, táblákat tartottak a magasba, a "CEU-val vagyunk" kitűzőket viseltek, illetve többen azt énekelték: "Áder János, Áder János ébredj fel, ébredj fel!" Egy nagyobb molinón a "Civil vagyok, magyar vagyok, szabad vagyok" felirat volt olvasható, és több kisebb lapon is ez a szöveg állt.
A menet a "Miért féltek az oktatástól?" feliratú molinó mögött indult el, a tervek szerint a CEU Nádor utcai épületének érintésével a Parlament elé.
Zoom
A demonstráció kezdetén Berg Dániel, a CEU hallgatója azt hangsúlyozta, hogy a tüntetés nemcsak egy egyetemről, hanem egy országról szól, arról, hogy azt mondjuk és azt gondoljuk, amit akarunk. Ez szabad társadalom nélkül lehetetlen - tette hozzá. Arról is szólt, hogy Áder János köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy megmutassa nemcsak pártkatona, hanem államférfi.
Frissítés: Külföldiek, migránssimogatók és híradósokra támadók akárják a nagy szabadságot
Az MTVA helyszíni tudósítója szerint a tüntetők között sok volt a külföldi. A demonstrációt egyébként úgy hirdették meg, hogy a CEU mellett szeretnének kiállni. A tudósító hozzátette, hogy ennek ellenére a megnyitóbeszédekben a Tanítanék mozgalom képviselői a migránsok mellett is szót emeltek. Több baloldali politikus is részt vett a demonstráción, többek között Kunhalmi Ágnes és Molnár Gyula, szocialista pártelnök, de az LMP, az Együtt és a DK is képviseltette magát.
Zoom
Zoom
Zoom
Az Identitás Generáció molinóval várta a tüntetőket a Clark Ádám téren
A demonstráció kezdetén Berg Dániel a CEU hallgatója azt hangsúlyozta, hogy a tüntetés nemcsak egy egyetemről, hanem egy országról szól, arról, hogy azt mondjuk és azt gondoljuk, amit akarunk. Ez szabad társadalom nélkül lehetetlen – tette hozzá. Arról is szólt, hogy Áder János köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy megmutassa nemcsak pártkatona, hanem államférfi.
Zoom
Zoom
Zoom
A demonstráció hivatalosan 19:00 órakor véget ért, de sokan maradtak azután is a Kossuth téren skandálni. Feszült volt a helyzet a Parlament előtt, agresszív tüntetők maradtak a téren, akik üvegekkel dobálták a rendőröket, de ezek szerint a Soros-fiókáknak ezt is szabad. A rendőrök amúgy békésen viselkedtek, nyomokban sem mutatták a 2006-os formájukat.
A Soros-egyetem mellett tüntető emberek egy része a Parlament előtt rátámadt az M1 stábjára és a rendőrökre is - írja a Híradó. Először a rendőrökkel kezdtek dulakodni. Miután néhány hangadó kiadta a támadási parancsot, nekifutottak az egyenruhásoknak - fogalmaznak.
Zoom
Zoom
Később pedig a Híradó riporterét akadályozták a munkájában. Perceken keresztül inzultálták a helyszíni tudósítót, többször is megpróbálták elvenni a mikrofonját. A dulakodás végül odáig fajult, hogy a stábnak – ahogy a tudósító fogalmazott – menekülnie kellett.
Zoom
A tüntetők, köztük sok külföldi azért vonultak az utcára, hogy a CEU, George Soros egyeteme mellett demonstráljanak és a felsőoktatási törvény módosítása ellen tiltakozzanak. A tüntetés hivatalosan már órákkal ezelőtt véget ért, a tömeg jelentős része haza is ment, egy hangos és agresszív csoport maradt a helyszínen. Megerősítették a rendőri jelenlétet, a készenléti rendőrség is őrizte a lépcsőt. Egyre trágárabb szavakat, rigmusokat lehetett hallani.
Zoom
A hangoskodók a Parlamenttől az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé vonultak át. Néhányan ott is megtámadták a rendőröket a Híradó szerint.
A PS az egyik Habony-érdekeltségre hivatkozva azt írta, hogy Soros Közép-Kelet-európai szervezetei buszok tucatjait indították, repülőjegyeket osztogattak, gőzerővel szervezték az interneten, hogy összejöjjön a kritikus tömeg Budapesten a kormánybuktatásra, de sokkal kevesebben gyűltek össze, mint arra számítottak.
2. frissítés: Jelképes: a belváros felé szívódott fel az ár
Valamivel tíz óra előtt az utcán maradt idegen csoportosulás a Nagykörút felé vette az irányt. A nagykörúti menet közben kiderült, hogy az egyre fogyó csapat a Fidesz Lenday utcai székházához akart menni. A székház közelében sisakba öltözött rohamrendőrök tartóztatták fel a demonstrálókat.
Ekkor a Hősök tere felé vették az irányt. Mivel innen sem jutottak be a székházhoz, sokan leültek a rendőrsorfal elé. A PS szerint a Dózsa György utca-Lendvay utcán sarkán vertek tábort pár százan, de tanácstalanok. Wahorn András és Gauder Áron animációsfilm-rendező irányította őket megafonon.
Rögtönzött beszédek után indultak vissza a belváros felé, nem sokkal háromnegyed 11 előtt.
Hétfői frissítés: Így vált a Soros-demokraták kakaskodása hippifesztivállá
(MTI - Híradó - PS - Eduline - HVG nyomán)
Kapcsolódó: