A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2017-ben is meghirdette a cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítését célzó ösztöndíjpályázatát, immáron huszonegyedik alkalommal - olvasható a rendőrség honlapján a szinte már dicsekvő felhívás.
Valamennyi középfokú oktatási intézmény nappali tagozatának első, második, vagy harmadik évfolyamos tanulói jelentkezhetnek a meghirdetett támogatás elnyeréséért.
Zoom
Lesz miből válogatni
A nyertes purdékat "egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatokat követően" választják ki, s velük a főkapitányság támogatási szerződést köt.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vállalja, hogy a támogatott részére, középiskolai tanulmányai hátralevő idejére az alábbi juttatásokat biztosítja:
  • diákotthoni, kollégiumi szállás és a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítése;
  • tanévenként – 25 ezer forint értékben – ruházkodási segély;
  • tanszersegély,
  • az előző félév végi tanulmányi eredményének függvényében pedig havi rendszerességgel folyósított pénzbeli juttatás.
Ez utóbbinak az összege egyébként 3,00 – 3,50 tanulmányi átlag esetén nettó 2000 Ft/hónap, 3,51 – 4,00 tanulmányi átlag esetén nettó 3000 Ft/hónap, 4,01 – 4,50 tanulmányi átlag esetén nettó 4000 Ft/hónap 4,51 – 5,00 tanulmányi átlag esetén nettó 5000 Ft/hónap. Lehet, hogy ezek nem tűnnek nagy pénzeknek (legalábbis személyekre lebontva), de azért álljon már meg a menet: faji alapon osztják közpénzből.
Zoom
Huszonegyedik alkalommal...
A pályázatot nyert tanulóknak a támogatásért vállalniuk kell, hogy középfokú tanulmányaik eredményes befejezését követően – rendőri szolgálat vállalása céljából – jelentkeznek valamelyik rendészeti szakközépiskolába vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (ez utóbbira ugyan csak úgy van esélyük, hogy pluszpontokat kapnak szociális helyzetre való (!) hivatkozással - a szerk.).
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság először húsz éve hirdette meg a cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítését célzó ösztöndíj pályázatát. Az elmúlt években összesen 60 diákkal kötött szerződést a rendőrség - büszkélkedik a rendőrség honlapja.
Zoom
Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete is odavan az ötletért
Az Országos Rendőr-főkapitányság a középiskolás diákok pályázatához hasonlóan a felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanuló "fiatalok" részére is meghirdeti az ösztöndíjpályázatot, bár tény, hogy ez nem fog sok pénzt felemészteni. Ennek a támogatásnak az elnyerésére nappali tagozaton jogi, igazgatási, gazdaságtudományi, műszaki vagy informatikai, orvosi képzési területen tanuló cigány származású (sic!) fiatalok pályázhatnak, vagyis a tudományos fantasztikum mellett van a pályázatnak egy kis faji éle is.
(Kuruc.info - Police nyomán)