A turisták és a nyaralók mellett hamarosan migránsok is feltűnhetnek Keszthelyen. A Migration Aid International ugyanis a város határában tervez átmeneti szállást nyújtani a tranzitzónákból kiengedett menedékkérőknek.
Zoom
Zsohár Zsuzsika, a Migration Aid volt szóvivője - most éppen Ausztriából iszlamizál
A megerősített jogi határzár tavaszi bevezetése óta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben kizárólag személyesen, a határon lévő tranzitzónákban lehet menedékjogi kérelmet benyújtani, az eljárás ideje alatt pedig a zónát csak kifelé, azaz Szerbia felé lehet elhagyni. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint idén június 30-ig 1937 Európán kívüli területekről érkezett menedékkérőt regisztráltak; többségük afgán, iraki vagy szír állampolgár. Ugyanezen idő alatt 332 embert ismertek el menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként.A szervezet közösségi oldala szerint aktivistáik pénteken indulnak a Balaton-parti városba, hogy előkészítsék a terepet a tranzitzónákból érkező menedékkérők fogadására. A rögtönzött befogadótábort nem kis eufemizmussal Tündérligetnek nevezték el, első lakói akár már a jövő héten beköltözhetnek. A telken három faház áll, amelyekben a tél beálltáig lakhatnak majd az egy-két hetes időközönként cserélődő migránsok – derül ki a társaság internetes felületein fellelhető anyagokból. Az ingatlant állítólag egy osztrák vállalkozó ajánlotta fel az amúgy átláthatatlanul gazdálkodó és indulásakor a Soros-egyetem támogatását élvező csoportnak – írja a Magyar Idők.
Korábban budapesti ingatlanok megszerzését tervezték a Migration Aid-esek. Egy-egy 300-400 négyzetméteres épület, mint az erről szóló bejegyzésükben fogalmaztak, „rövidebb időszakokra átmeneti otthona lehetne néhány családnak is, amelyeknek a vámosszabadi vagy kiskunhalasi menekülttábort el kell hagyniuk”.
A szervezettől származik a migránsfalvak létrehozásának gondolata is. Az ötletet a Migration Aid, illetve a hozzá kapcsolódó Sirius.Help csoport 2015 óta népszerűsíti Magyarországon. Az eredetileg Sirius.One elnevezésű projekt során olyan kísérleti életteret akartak létrehozni, ahol az európai befogadóállamok önkéntesei és a menedékre jogosultak – összesen 600-1000 ember – közösen élnek és dolgoznak. A migránsfalvak koncepciójának kidolgozója Siewert András, a Migra­tion Aid igazgatója, aki korábban a Sirius Közösségépítő Szociális Szövetkezet vezető tisztségviselőjeként egy önfenntartó ökofalu létrehozásán munkálkodott, amely a lakosainak összetételétől eltekintve alapvetően azonos a menedékfaluéval.
A Migration Aid International Ltd. július 29-én leadta első gazdasági beszámolóját az Egyesült Királyságban bejegyzett társaságokat nyilvántartó Companies House-nak. Eszerint a „mikrovállalkozás” mérlege 2016. október 29-én 17 071 390 forintot tett ki. A pénz forrása, valamint a Migration Aid működésének részletei azonban ismeretlenek, mivel a jelentésük csupán az adott napon a társaság birtokában lévő ingó és ingatlan vagyon, valamint pénzeszközök összértékét tartalmazza.
Becslések szerint egyébként 50-100 millió forint bevétele is származhatott, amióta 2015. június 29-én megkezdte működését a Keleti pályaudvarnál. A Migration Aid International két éve mozgalomként indult, majd még abban az évben cégként jegyezték be az Egyesült Királyságban. Hazánkban csak idén június óta van egy alapítványuk – áll a Magyar Idők cikkében.
Frissítés: ha valaki részt szeretne venni ebben a remek kezdeményezésben, alább találja a részleteket:
Zoom
Zoom
Zoom
Ha nem tudja, hogyan jusson el a helyszínre, íme néhány alapember, aki biztosan örülne, ha csatlakoznának hozzá:
Zoom
2. frissítés: nem is annyira Keszthely, inkább Zalavár...
A Zaol.hu a Migration Aid vezetőjétől azt az információt kapta, hogy a "menekültek" táboroztatásának helyszíne nem Keszthely, hanem Zalavár lesz.
Korábban ők maguk írtak Keszthelyt a Facebookon:
Egy osztrák adományozó jóvoltából több éves használatba kaptunk egy Keszthely közelében lévő nagy telken három nyaralónak használt faházat. A helyet arra szeretnénk használni, hogy a tranzitokból szabaduló menekült családok számára néhány hetes időtartamra nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet biztosítsunk. A területet augusztus elsején vehetjük birtokba és szeretnénk már augusztus elejétől menekült családokat vendégül látni. Az augusztus 5-6-i hétvégére balatoni fürdőzéssel egybekötött területrendezős/háztakarítós napokat szervezünk a területre.
A Zaol megkereste a Migration Aid-et.
- Egy osztrák magánszemély ajánlotta fel ezt a lehetőséget, hogy támogat bennünket ebben. A költségeket, a terület fenntartását részben az alapítványunk fogja finanszírozni, illetve néhány osztrák adományozó is segített - mondta el Siewert András, a Migration Aid operatív koordinátora.

Arra kérdésre, hogy ez a program meddig fog tartani, a vezető azt válaszolta, ez a lehetőségektől függ, de a helyszín kiválasztásánál a téli kínálatot is figyelembe vették, így említette a hévízi és a zalai fürdőhelyeket és a kirándulási lehetőségeket.
- Ez most induló projekt, hasonló Magyarországon még nem volt, nem tudjuk még megmondani, hogyan fog működni. Azokról van szó, akik Magyarországon tartózkodnak már, és itt szeretnének maradni, itt próbálnak meg integrálódni, viszont anyagilag nincsenek olyan helyzetben, hogy ezt megengedhetik maguknak - mondta Siewert András. Hozzátette: Magyarországon státuszt kapott "menekültekről" van szó - tehát engedéllyel itt tartózkodókról - és állítása szerint rászoruló magyar családokat is vendégül látnak.
Érdeklődtek arról is, számítanak-e arra, hogy a kezdeményezésnek nem lesz jó visszhangja.
- Azért nem tartunk ettől, mert a környék, ahol ezt megvásároltuk, egy település széli terület, másrészt a szomszédok osztrákok, németek - válaszolta Siewert András.
Arra kérdésre, hogy pontosan merre található ez a terület, úgy fogalmazott: Keszthelytől tíz kilométerre, a pontosítást kérő érdeklődésre pedig annyit közölt: Zalavár mellett.
A lap megkereste a település polgármesterét, aki a sajtóból értesült a hírről, a helyszínt érintően pedig a szerkesztőségtől.
- Ahogy az információ a tudomásomra jutott, annak ellenőrzését megkezdtem, a szükséges intézkedéseket megtettem. Az ügyben a község lakosságának érdekeit fogom szolgálni - közölte Horváth Ildikó.
Megkeresték Keszthely polgármesterét is, aki a nap folyamán több térségbeli településvezetővel is tárgyalt a Migration Aid tervéről.
- Minden törvényes eszközzel megpróbálnám megakadályozni, ha Keszthelyről lenne szó, és a hivatal vezetőjét is erre kérném. Polgármestertársaimmal abban megegyeztünk, hogy amennyiben ezek a dolgok körülöttünk fognak történni, és a törvényes eszközökkel nem tudjuk megakadályozni, mindenképpen valamilyen tüntetést, megmozdulást fogunk szervezni, és hangot kívánunk adni annak, hogy mi ezzel abszolút nem értünk egyet. Nem csak azzal, hogy itt Keszthelyen és környékén legyen: sehol ne legyen Magyarországon - fejtette ki Ruzsics Ferenc.
Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is értesült a Migration Aid tervéről és a zalai helyszínről. Elmondta, hogy eddigi információi szerint olyan emberekről van szó, akik menekültként kaptak olyan engedélyt, hogy az unió területén tartózkodhassanak – ők egyébként az állam által biztosított ingatlanokban szoktak tartózkodni.
- A Migration Aid akcója a környékbeli emberek között riadalmat keltett. Hozzám is sokan fordultak. Ez nem jelent letelepedést, de olyan szempontból veszélyes ez a szervezet, hogy mondhatjuk, hogy a tevékenysége része a Soros-tervnek. Ilyen szempontból egyáltalán nem örülünk neki – fejtette ki véleményét a képviselő. Hozzátette: a hatóságok is vizsgálják annak jogi lehetőségeit, hogy lehetőleg elkerülhetők legyenek az ilyenfajta táboroztatások.
3. frissítés: titkolóznak, és állítólag elhalasztják a fürdőzéssel egybekötött háztakarítást: