Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel – erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt csütörtökön az M1 műsorában.
Zoom
A kormányközeli kutatóközpont vezetője arról is szót ejtett, hogy a Jobbiknak a lét a tét, mivel a legvégső esetben – ha súlyos jogsértést tapasztal az ügyészség – benyújthatja a megszüntetésre irányuló keresetet a bíróságnak.
Kovács István példátlannak nevezte, hogy egy párt ne működjön együtt az Állami Számvevőszékkel, és ne teljesítse beszámolási kötelezettségét, s rendkívülinek tartja, hogy egy párt megpróbálja „besározni” a számvevőszéket – írja az MTI.
Az ügy valóban példátlan lehet – annyira, hogy a Jobbik álláspontja szerint meg sem történt: az ÁSZ kedden számolt be arról, hogy augusztus 10-én megkezdte volna a párt gazdálkodási adatainak ellenőrzését, de a Jobbik nem működött vele együtt, ezért az ügyészséghez fordul.
A Jobbik később azonban cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést: mint közleményében írta, „jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák” .
Kiemelte, hogy a Jobbik teljes mértékben együttműködött az ÁSZ-szal az ellenőrzések menetében.
Az Állami Számvevőszéktől kapott első adatbekérést teljesítettük, ezzel kapcsolatban 2017. szeptember 21-én személyes egyeztetésre is sor került az Állami Számvevőszék és a Jobbik között a Képviselői Irodaházban. Ezen a megbeszélésen az Állami Számvevőszék szóban tájékoztatta a pártot, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem várható helyszíni ellenőrzés, csak az elektronikusan beküldött dokumentumokat ellenőrzik. A megbeszélésen felmerült kérésekről jegyzőkönyv is felvételre került az Állami Számvevőszék által.
A Jobbik szerint menet közben több kérdést is feltettek az adatszolgáltatás során, ugyanis az ÁSZ-tól kapott dokumentumokhoz nem járt kitöltési útmutató, ráadásul azok egy részét nem szerkeszthető formában küldték át nekik. Az ÁSZ ezekre a megkeresésekre is reagált, ami magában bizonyítja a párbeszéd tényét.
Az írásbeli pengeváltás után Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója sajtótájékoztatón személyesen próbálták átadni az ÁSZ-nak a Jobbik gazdálkodási adatait, azonban Volner állítása szerint nem vették át tőlük a két kartondoboznyi iratot. A frakcióvezető elmondta, a napokban többször próbálták felvenni a kapcsolatot a számvevőszékkel az iratok átadása miatt, de az intézmény ettől elzárkózott. „Csak „büdös”, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével” – jegyezte meg az eset kapcsán Volner János.
A Fidesz pénzeli őket
Az Alapjogokért Központ köztévében felszólaló szakértője meglehetős indulattal, az objektivitást mellőzve beszélt a Jobbik és az ÁSZ csörtéjéről. Utóbbi érthetőbbé válik, ha tudjuk, hogy a 2013-ban alapított központ kormánypárti támogatással működik: maga Szánthó Miklós igazgató is nyíltan beszélt adományozóiról az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában: „... a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA), ez a Fidesznek a pártalapítványa, illetve többek között jegybanki alapítvány is, és én személy szerint nagyon büszke vagyok rá, hogy akár Balog Zoltán, akár Kövér László, akár Matolcsy György támogatásra érdemesnek tart minket.”
A civil szervezetként bejegyzett központ honlapjáról egyébként nem derül ki, hogy ki és mennyivel támogatja őket, partnereik listája azonban beszédes lehet: szerepel köztük a már említett PMA és a a szintén kormányközeli Századvég Alapítvány is – mutat rá az MNO.
A Jobbik ezzel kapcsolatos közleménye:
A hatalmi téboly diktatúrát szül
A Fidesz fékevesztett hatalmi tébolyában, maradék gátlását is elveszítve, Európában példátlan módon, az ellenzék legerősebb pártjának, a Jobbik betiltásának lehetőségét is belengette. Aljas támadásaihoz ezúttal a közpénzekkel kitömött, a CÖF-höz hasonló álcivil Alapjogokért Központot hívta segítségül. Orbán Viktor a pártállami idők legsötétebb korszakát idézve, leplezetlenül használja fel az állami intézményeket és hatóságokat (Állami Számvevőszék, Ügyészség) is.
A Fidesz a demokratikus eljárásrend látszatát is kerülve próbálja megakadályozni a számára is egyre nyilvánvalóbbá váló választási vereségét, miközben az atomjaira hulló szocialistákat kétségbeesve próbálja a parlamenti küszöb felett tartani. Tegnap óta tudjuk, hogy a kormánypárt kizárólag a fideszes ügynökökkel telerakott álellenzékkel hajlandó vitázni. Egyértelmű, hogy a Németh Szilárd-Molnár Zsolttal fémjelzett fideszes látszatviták révén tartja lélegeztetőgépen a szatellitellenzékét, míg az egyetlen tényleges kihívóját, a Jobbikot, diktatórikus eszközökkel támadja, '50-es évek óta nem alkalmazott koncepciós eljárásokat indít ellene.
A velejéig gonosz Orbán-terv ellen csak a Jobbik tud eredményesen fellépni, legkésőbb 2018 tavaszán. Egyben ígérjük Magyarországon haladéktalanul helyreállítjuk a jogállamot, biztonságos, élhető igazságos és szabad hazát teremtünk, a tolvajokat és a diktátorokat pedig törvényes úton fogjuk elszámoltatni.
Mirkóczki Ádám szóvivő