Rendőrautókkal és kordonokkal zárták le a Szcientológia Egyház budapesti, a XIII. kerületi központja melletti útszakaszt. A székház előtt készenléti rendőrök állnak, a bejáraton a nyomozók ki-be járkálnak.
Zoom
A készenléti rendőrség biztosítja a helyszínt a Szcientológia Egyház budapesti központjánál 2017. október 18-án (Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet)
A 24.hu kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság ezt közölte: „Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás során a KR NNI munkatársai 2017. október 18-án házkutatást tartanak a Szcientológia Egyház budapesti központjában.”
Mindez összefüggésben lehet azzal, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavaly december óta vizsgálódik amiatt, hogy többen panaszkodtak: a szcientológusok adatkezelési gyakorlata során sérülhettek a jogaik.
A HVG akkor azt írta, az egyik beadványozó amikor ki akart lépni a szervezetből, kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását, de ezt nem tették meg. Sőt, félt attól, hogy a korábban megosztott bizalmas információit, amelyeket amúgy csak a legközelebbi barátai ismerhetnek, de a szcientológusoknál írásban is rögzítették őket, vele szemben felhasználhatják.
Frissítés: megfigyelték a szektatagokat
Nem csak a Szcientológia Egyház budapesti, Váci úti székházában, hanem országszerte, összesen körülbelül harminc helyszínen tartottak házkutatást, és a rendőrség mellett a NAV emberei is megjelentek napközben a Váci úton – írja saját értesüléseire hivatkozva a 24.hu. A rendőrségi akció még este hét körül is tartott.
Zoom
A szekta Váci úti épülete belülről, az átadáskor készül képen (Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet)
A 24.hu értesülése szerint a XIII. kerületi székházban három-négy úgynevezett vallatószobát találtak a nyomozók, illetve előkerült egy hazugságvizsgálóhoz hasonló eszköz is. Az eddigi információk szerint a szcientológus hívekről feljegyzések készültek, adataikat rögzítették és eltárolták, többeket vélhetően meg is figyeltek. A nyomozók vélhetően ezzel kapcsolatban foglaltak le dokumentumokat.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást az eljárásról.
(MNO nyomán)