A cseh választásokról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Passauer Neue Presse című német lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.
Az Európai Unióban elveszítették jelentőségüket a régi különbségek – régi vagy új tagok, nyugatiak vagy keletiek vagyunk –, az új törésvonal a bevándorlóországok és a nem bevándorlóországok között húzódik – közölte Orbán Viktor.
"Néhány ország úgy döntött, hogy vegyes lakosságot akar, más országok pedig úgy akarnak fennmaradni, ahogy most vannak. Számunkra ez belbiztonsági kérdés is, és senki sem kényszerítheti rá az akaratát a másikra. A nagy európai kérdés az, hogyan fogunk így a jövőben együtt élni" – mondta.
Az Európai Bíróság kvótaítéletével kapcsolatban Orbán Viktor közölte, ez az ítélet nem mond semmit arról, hogy az Európai Bizottságnak egyáltalán joga van-e a magyar kormány akarata ellenére valakit Magyarországra hozni, ugyanakkor a döntő kérdés éppen ez.
"A mi véleményünk az, hogy egy ország területe és lakossága az adott ország alkotmányos identitásának része, és erre vonatkozóan egyetlen európai szerv sem állapíthat meg semmilyen kötelezettséget".
A csehországi választások eredményéről a kormányfő azt mondta, a jövőben is stratégiai együttműködésre törekszik a csehekkel.
"Ismerem a választások ottani győztesét. Kiválóan lehet vele együttműködni. Nekünk, magyaroknak 'fekszenek' az ilyen vezetők. Ő üzletember, világosan beszél, nem szereti az időt vesztegetni, és ha megállapodtunk vele, akkor ahhoz tartja magát. Örülünk tehát a győzelmének" – közölte.
A Passauer Neue Presse megkérdezte azt is, mi a titkuk a magyar "gazdasági sikereknek". Erre Orbán Viktor azt válaszolta, munkaalapú társadalmat építettünk, 2010 után egy teljes foglalkoztatottságra irányuló rendszert hoztunk létre, és ez a cél már kézzelfogható közelségben van.
A siker másik titka szerinte az, hogy a saját lábunkon akarunk állni. Úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaságot nem német pénzből akarjuk rendbe hozni, és visszafizettük az összes adósságot mind az IMF-nek, mind az EU-nak, amit a válság kezelésére használtunk. Aki mások pénzéből él, az végső soron szolga, ez nem illik a magyar jellemhez – tette hozzá.
(MTI)