A NAV pénzügyi nyomozói a napokban szervezett akció keretében összesen 15 személyt vettek őrizetbe, köztük a két bűnszervezet irányítóit, több tagját, valamint a bűnszervezetek szolgáltatásait igénybe vevő egyik vagyonvédelemmel foglalkozó cég két vezetőjét – közölte pénteken Ibolya Tibor fővárosi főügyész.
A két bűnszervezet feje legalább 2011 óta „színlelt foglalkoztatási és számlázási láncolatot biztosító bűnszervezetet” irányított és működtetett.
Főleg őrzés- és vagyonvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok vették igénybe a szolgáltatásaikat, amik különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek. A színlelt szerződéskötésekkel játszották ki azt, hogy a vagyonőrök foglalkoztatása után keletkező közterheket ki kelljen fizetniük. Másrészt az alvállalkozóktól befogadott fiktív számlákkal az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták.
A munkavállalókat valójában a bűnszervezetek szolgáltatásait igénybe vevő gazdasági társaságok foglalkoztatták, de papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégeknél voltak bejelentve. A dolgozók után a járulékokat sem a tényleges őket foglalkoztató biztonsági cég, sem a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. A lebukás elkerülése érdekében pedig ezeket a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték.
A gyanúsítottak a közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő áfa jogosulatlan csökkentésével összesen több mint 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek a Fővárosi Főügyézsség adatai alapján.
A NAV pénzügyi nyomozói 2017. november 7-én országos akciót hajtottak végre, ekkor fogták el a bűnszervezet irányítóit és tagjait. Az összesen 115 helyszínen végzett házkutatás során a bűncselekményeket alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le, és összesen 26 gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül 15 személyt őrizetbe vettek.
Az őrizetbe vett személyek közül 8 gyanúsított került előzetes letartóztatásba. Hét társuk esetében az ügyészség lakhelyelhagyási tilalmat indítványozott, erről pénteken dönt a bíróság.
Az ügyben NAV Bűnügyi Főigazgatósága nyomoz a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett.
(HVG)