Magyarország, Lengyelország, Csehország, Horvátország, Románia, és Lettország is tartózkodott a Donald Trump Jeruzsálemet izraeli fővárosként elismerő határozatát elítélő ENSZ-szavazáson – írja a Breitbart.
Zoom
Ezzel a hat közép-kelet-európai állam megtörte az Európai Unió konszenzusát, mellyel elítélte volna Trump és az Egyesült Államok döntését.
A Jeruzsálem-ügyben nem ez az első alkalom, hogy Magyarországon múlik az EU-konszenzus: korábban az Európai Unió Trump döntése iránt „komoly aggodalmakat” megfogalmazó nyilatkozatát Magyarország vétózta meg. Ennek ellenére Magyarország - most még - továbbra sem gondolkozik nagykövetsége Tel-Avivból Jeruzsálembe való költöztetésén: Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, „Magyarországnak nincs oka változtatni közel-keleti politikáján”.
Milos Zeman cseh elnök azonban ennél tovább ment – ő nemrégiben úgy fogalmazott, szeretne az Egyesült Államok nyomába lépni, és így a cseh nagykövetséget szintén Jeruzsálembe költöztetni a közeljövőben. Zeman elnök az Európai Unió kiállását is élesen kritizálta: „a gyáva Európai Unió mindent megtesz azért, hogy a Palesztina-párti terrorista mozgalom győzedelmeskedjen az Izrael-pártiak fölött”.
A csütörtöki ENSZ-szavazás nem volt mentes a nyomásgyakorlástól: Donald Trump elnök az Egyesült Államokat elítélő országok körében meglebegtette a támogatások visszatartását, Nikki Haley ENSZ-nagykövet pedig arról beszélt, minden igennel szavazó államot fel fognak jegyezni.
Strache még mindig azt hiszi, van értelme a benyalásnak
A Breitbart ugyanis megjegyzi, hogy az FPÖ vezetője, Ausztria új kancellárhelyettese is szeretné országa nagykövetségét Jeruzsálembe helyezni.
Zoom
A "nagyon náci" Strache ráadásul még júliusban felszólította a nemzetközi közösséget Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésére, mondván, "abszurd volna" ezt meg nem lépni.
(Breitbart - Kuruc.info - Mandiner nyomán)