Nem fogja kifizetni önként a Jobbik az – egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által irányított – Állami Számvevőszék (ÁSZ) gigabírságát – közölte a mai elnökségi ülésen született döntést Vona Gábor. A Jobbik elnökének megfogalmazása szerint „jöjjön, aminek jönnie kell”.
Zoom
Fotó: Alfahir.hu
Ismert, a Jobbiknak 331 millió forintot kellene befizetnie 15 napon belül, mert a számvevőszék szerint tavaly év elején ennyivel olcsóbban plakátoltak, vagyis ekkora összegű tiltott támogatást fogadtak el. Vona Gábor szerint azonban nem nekik van most 15 napjuk, hanem az ÁSZ-nak van ennyi ideje, hogy „visszatérjen a törvényesség talajára”. Erről azonban többet nem mondott, ahogy azt sem árulta még el, hogy milyen lépéseket tesznek a közeljövőben. Csak annyi derült ki, hogy nemzetközi jogi fórumhoz fordulnának, de a részletekről majd csak holnap számolnak be.
Vona Gábor egyelőre arról sem mondott konkrétumot, mi lesz akkor, ha a bírság ki nem fizetése miatt inkasszó kerül a számlájukra. Azt azonban elárulta, hogy a párt az idei év első negyedévére járó állami támogatást már megkapta, tehát valamivel több mint 110 millió forint van a számlájukon.
A pártelnök ezúttal is elmondta, hogy véleménye szerint Orbán Viktor áll az egész ÁSZ-büntetés mögött. Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az eljárás vége az lesz, hogy a Jobbik vezetői, így akár ő is börtönbe kerüljön. A 2018-as választások tétjét úgy egyszerűsítette le, hogy vagy Orbán Viktor kerül börtönbe, vagy Vona Gábor.
(MNO)