„Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt” - mondja Kövér László azon a Reflektor birtokába jutott hangfelvételen, amely 2017 januárjában készült. Minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felvételen Kövér László jellegzetes orgánumát halljuk - írja az LMP-s blog.
A házelnök azt is elmondja a bizalmas beszélgetés során, hogy a kormánypárti politikusok úgy gondolják, csak nem merik nyilvánosan kimondani, hogy „az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába (…) Én is csak ebben a körben teszem. Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak.”
Hozzáteszi, hogy a Fidesz semmi olyat nem tett, amit az előző kormányok ne tettek volna meg, ezért nem érez különösebb lelkifurdalást azzal kapcsolatban, ha törvényes keretek között a kormánypártnak gyakorlatilag teljhatalma van.
A felvétel itt hallgatható meg:
Íme a felvételrészlet teljes leirata (valójában néhány rosszabbul érthető félmondat hiányzik, de az összképen ez már nem változtat - a szerk.):
Kövér: „Az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába. Ezt természetesen kormánypárti politikusként mondom, minden kormánypárti politikus ezt mondja, vagy legalábbis ezt gondolja. Magában legfeljebb nem meri kimondani nyíltan. Én is csak ebben a körben teszem. Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak. Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben amit a szocik alkottak meg. Semmi olyat nem tettünk az elmúlt huszonhat évben, és nem teszünk és nem áll szándékunkban, amit mások előttünk meg ne tettünk volna. Tehát, hogyha eddig nem volt veszélyben a demokrácia, akkor most sincs veszélyben a demokrácia.”
Kérdező: „Két választás között a kormánypártnak gyakorlatilag tejhatalma van?”
Kövér: „A törvényes keretek között igen. Persze. (…)”
Kérdező: „A Fidesz hozza gyakorlatilag a törvényeket is. „
Kövér: „De ez mikor van másként. Kormányok hozzák a törvényeket.”
(A gyakorlatban tényleg a Fidesz biodíszletei szavazzák meg az ugyanazt jelentő Orbán, a Fidesz és a kormány akaratát, de van abban valami bájos, amikor a törvényhozó szerv elnöke szerint a kormány hozzá a törvényeket - a szerk.)
Frissítés: A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint minden annyira rendben van, hogy még a korábbi aránytalanságokat is kiküszöbölték
Hidvéghi Balázst a Fidesz kommunikációs igazgatóját szombati budapesti sajtótájékoztatóján a  nyilvánosságra hozott felvételről is kérdezték. A kommunikációs igazgató azt mondta: az ezzel kapcsolatos ellenzéki vádaskodás nem más, mint reménytelen helyzetben lévő pártok egy újabb akciója. Hozzátette: egy leiratot látott, e szerint a tartalomban semmi vállalhatatlan kijelentés nincs. A választási rendszer ugyanolyan demokratikus mint 1990-ben volt, ugyanolyan esélyeket kínál mindenkinek, a korábbi aránytalanságokat pedig sikerült kiküszöbölni - közölte.
Az az MTI összefoglalójából nem derül ki, hogy a kommunikációs igazgató szerint milyen aránytalánságokat küszöböltek ki az arányos helyett vállaltan a többségi rendszerek felé való közeledéssel és a legerősebb pártot a korábbinál jobban felülreprezentáló választási rendszerrel. Valószínűleg szerinte minden aránytalan, ami nem segíti győzelemhez, sőt kétharmadhoz a Fideszt, mert valahogy meg kell jeleníteni az igazán csak az agyhalál után is hű szavazók mindent felülmúló lelkesedését is. Persze gondolhatott a területi listák eltörlésére is, de a gyakorlatban eleget mond az arányosításról, hogy míg 2010-ben, a szocibarát aránytalan rendszerben 52,73%-os listás eredmény mellett szereztek szűken kétharmadot, addig ugyanez az igazságosan kijavított rendszerben 2014-ben már 43,55%-os szavazatarány mellett, mintegy 550 000 ezerrel kevesebb listás szavazatot elveszítve is sikerült, és csak az időközi bukásokkal lett oda az alkotmányozó többség.
Nem politikai, hanem szakmai rendezvényen bizonyult őszintének Kövér
A Reflektor blog szerkesztője azt mondta a magyarnarancs.hu érdeklődésére, hogy a hangfelvétel nem is politikai, hanem egy szakmai rendezvényen készült tavaly januárban.
2. frissítés: a Jobbik közleménye
Választási csalást ismert be Kövér László
Kövér László kiszivárgott beszéde csúnyán lebuktatta a Fideszt. Eddig is sejtettük, hogy a választókerületek megrajzolásánál egyetlen szempont vezérelte a korrupt kormánypártot, a saját hatalmi érdeke. A Fidesznek a korábbi körzetfelosztás alapján már 2014-ben sem lett volna kétharmada, ezért bűvészkedett a választókerületek átrajzolásával, valamint a kétfordulós választási rendszer eltörlésével. Kövér László most csak megerősítette, hogy a Fidesz a pénzért és a hatalomért bármire képes, legyen szó választási csalásról, vagy hazug propagandáról - írja Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője.
(Kuruc.info - Reflektor - MTI - Magyar Narancs nyomán)
Pedig a szoci hagyományokat értékeli, és szerinte a többi párt még rosszabb: Kövér: betilthatnánk az MSZP-t, de nem tesszük, sőt még azt sem szeretnénk, ha kiesnének a parlamentből