4:2 arányban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) úgy döntött, hogy felfüggeszti Czeglédy Csaba mentelmi jogát a pénteki ülésén. A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye.
Zoom
Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele csütörtökön vált jogerőssé.
Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.
Az NVB következetes gyakorlatát folytatva pénteki ülésén azért függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.
Korábban írtuk: Már ki is engedték Czeglédyt a börtönből - alig várja, hogy kampányolhasson
Miután jogerőssé vált az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba nyilvántartásba vétele csütörtökön, nem sokkal később ki is engedték a szegedi börtönből. Az őt váró újságíróktól tudhatta meg a politikus, hogy már indítványozták is mentelmi jogának felfüggesztését, így akár napokon belül vissza kell vonulnia.
Zoom
„Nem akarok külföldre szökni, itt a családom, a barátaim, én is magyar ember vagyok” – válaszolta Czeglédi Csaba az újságíróknak, akik a börtönnél várták a csomagjaival éppen távozó politikust. Talán éppen a sajtómunkásoktól hallhatta először, hogy már el is küldte a Csongrád Megyei Ügyészség a Legfelsőbb Ügyészségnek a mentelmi joga felfüggesztése ügyében az indítványt. Czeglédi továbbra is tagadta, hogy bármilyen bűncselekményből származó vagyona lenne: „Nem azért nem találtak a nyomozók semmit, mert ügyetlenek, hanem azért, mert nem követtem el bűncselekményt” – nyilatkozta Czeglédi, aki azt is hozzátette, hogy teljes erővel beszáll a választási kampányba.
Zoom
Mentelmi joga miatt megszüntette az ügyészség a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. Ezért távozhatott csütörtökön a börtönből. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, Czeglédy Csabát képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették, ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított legutóbb március 15-ig meghosszabbított előzetes letartóztatást. Az 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított bűnszervezeti vezetőt - az Országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint - mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg.
A büntetőeljárási törvény előírásai alapján a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben a mentelmi jog fennállásának ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.
A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az eljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelöltként nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést tett a Legfőbb Ügyészségnél Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésének indítványozására - tudatta a csoportvezető ügyész.
(MTI - HVG)
Korábban írtuk: Jogerőssé vált Czeglédy nyilvántartásba vétele, így már megilleti a mentelmi jog
Jogerőssé vált az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba nyilvántartásba vétele csütörtökön délután 4 órakor, hivatalos képviselőjelöltként pedig már megilleti az országgyűlési képviselőkéhez hasonló mentelmi jog.
A Vas megyei 1-es számú választókerületi választási bizottság múlt héten pénteken vette nyilvántartásba jelöltként Czeglédy Csabát. A nyilvántartásba vételről szóló határozat ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést, arra hivatkozva, hogy Czeglédy Csaba ellen jelenleg többmilliárd forintos költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás, ezért előzetes letartóztatásban van.
A beadványozó a választás tisztaságának megóvása, a jóhiszemű joggyakorlás érdekében kérte a nyilvántartásba vételről szóló határozat megváltoztatását. Hivatkozott arra is, hogy Czeglédy Csaba jelöltkénti indulása – a jelöltséghez kapcsolódó mentelmi jog miatt – felveti a joggal való visszaélés lehetőségét is.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fellebbezést, arra hivatkozva, hogy a jogorvoslat benyújtója nem jelölte meg a konkrét jogszabálysértést és bizonyítékot sem, holott ezek elengedhetetlenek az érdemi vizsgálathoz. Az NVB szerint a fellebbező nem jelölt meg olyan jogerős bírósági döntést, amely Czeglédy Csaba választójogból kizárását megalapozta volna, a folyamatban lévő büntetőeljárásra hivatkozás pedig nem lehet alapja a fellebbezés érdemi vizsgálatának.
Az NVB határozata ellen csütörtökön 16 óráig lehetett volna bírósági felülvizsgálati kérelmet beadni, ám ilyen nem érkezett, ez pedig azt jelenti, hogy jogerőssé vált Czeglédy Csaba jelöltkénti nyilvántartásba vétele. A jogerősen nyilvántartásba vett képviselőjelölteket az országgyűlési képviselőkéhez hasonló mentelmi jog illeti meg.
A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.
Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája legutóbb december 13-án hosszabbította meg három hónappal Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását.
(MTI)