Kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt euró, vagyis több mint nyolcszázmillió forint – ekkora összeg ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. A Magyar Nemzet birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a "megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján". A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.
Zoom
Természetesen a mémgyárat is megihlette az eset (kép: Facebook / Tarjáni Fészek)
A lap kedden közölt már egy részletet az iratokból, amelyekből kiderült, hogy a fideszes vezető négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett – legalábbis ezt foglalták Kósa Lajos és megbízója akaratával a hivatalos dokumentumba.
A miniszter kedden az üggyel kapcsolatban szélhámosságot emlegetett, a dokumentumok hitelességét azonban nem vitatta, s azt is elismerte, járt a papírok fejlécén szereplő Tóth Ádám közjegyző – aki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke – irodájában.
Zoom
Kép: zeroz3ro.tumblr.com
A dokumentumokból kiderül: a felek okiratba foglaltatták, hogy a megbízó a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég részvényese. A részben angol nyelvű papírokban feltűnik Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján, és ott képviselni a megbízót. S aki – derül ki több papírból is – nem beszél angolul. Egy másik, 2015-ös papíron is szerepel Czakó János, valamint egy további férfi, Szabó Tamás neve. Mindketten jogosultságot kaptak az okirat szerint arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből. A trezor a szöveg szerint az UBS Switzerland AG zürichi címén található, még azt is rögzítették, hogy ki a svájci ügyintéző, illetve hogy a nevezett férfiak egy Mercedes-Benz S 350 Bluetec típusú gépkocsival érkeznek.
A dokumentumot aláíró közjegyzőhelyettes többek között figyelmeztette a feleket, hogy be kell jelenteniük az illetékes hatóságnak, ha tízezer eurót meghaladó összeget visznek ki az Európai Unió területéről, vagy hoznak be oda. Az egyik angol nyelvű okirathoz a nemzetközi jognak megfelelő hitelesítést, úgynevezett apostille-t is csatoltak.
Zoom
Kép: HVG
A megbízó és a politikus közti kapcsolatról árulkodó első okirat 2013. január 28-án kelt, az utolsó pedig 2015. november 16-án, szemben Kósa Lajos azon állításával, hogy az ügy még 1998 és 2014 közötti debreceni polgármestersége idejére datálódik.
2015. január 12-én kelt az az okirat, melyben a megbízó meghatalmazta Kósa Lajost, hogy helyette és nevében a tulajdonát képező, a Crédit Industriel et Commercial nevű párizsi bank "által kibocsátott részvények tekintetében valamennyi, a részvényest megillető jogokat gyakorolja, ide nem értve a részvények elidegenítését, megterhelését, illetve az osztalék felvételét".
Zoom
Kép: Facebook / Tarjáni Fészek
Kósa Lajos kedd kora délután egy körülbelül négyperces videóban magyarázkodott. Mint mesélte, 2012 őszén kereste fel egy ügyvéddel a csengeri hölgy – aki háztartásbeli –, és mondta el, hogy nagy összegű örökségnek lett a tulajdonosa. Ezt szeretné jól felhasználni, amihez kéri segítségét. Iratai, dokumentumai ezt alátámasztották, erre javasolta, hogy fektesse magyar állampapírba, illetőleg hozzon létre munkahelyteremtő beruházásokat Kelet-Magyarországon. Később, 2016 végén, 2017 elején más információk alapján jutott arra a következtetésre, hogy a hölgy megtévesztette. Állítja, soha egy fillérhez nem nyúlt hozzá, a lelkiismerete tiszta. Az üzenetben Kósa ugyanakkor nem tett említést az édesanyjának ajánlott és a közokiratban is szereplő sok százmilliós ajándékról.
Emlékezetes, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter mamája különös ritmusérzékkel vásárolta meg két éve a mátészalkai Méker Kft. többségi tulajdonrészét. Idősebb Kósa Lajosné megjelenése után ismeretlen eredetű friss pénz került a vállalkozásba, és az asszony úgy vette át a több százmilliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel. A cég később több mint százhúszmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást is elnyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a telep fejlesztésére.
Kósa ötlete
A HVG elérte a csengeri nő fiát, aki azt állította, hogy az akkori polgármester kereste meg az édesanyját, miután annak ügyvédje elmondta az örökség hírét egy Kósával közös ismerősüknek.
Ezután Kósa maga kereste a kapcsolatot a csengeri nővel, hogy lenne ötlete, mit kellene csinálni a pénzzel. A fiú azt állítja, hogy az örökség valóban létezik, de az összeget nem tudta megmondani.
(MNO nyomán)
Frissítés: Kósa történetének csomópontja: az Észak-Atlanti Kft., ahol a szálak összefutnak
Kósa Lajos különös "örököse", a politikus vezette korcsolyaszövetség vezetői és a közjegyzői papírokban felbukkanó további emberek mind egyetlen furcsa cégben találkoznak. Kezd összeomlani a szólista szélhámosnő története - írja az Index.
A Kósa Lajos hétfői nyilatkozatai alapján még csak zavaros sztorival házaló, bűnöző, szélhámos csengeri háztartásbeli valójában Kósa Lajos legközvetlenebb korcsolyaszövetségi munkatársaihoz kötődik. Olyan emberekhez, akiknek ismeretében Kósa családtagjainak rejtélyes céges manőverei is jobban érthetőek. Ahogyan az is új értelmet nyer, hogy a friss dokumentumok szerint Kósa az édesanyjának akár 800 millió forintot is utalt volna.
A sztori kulcsszereplői – az állítólagos örökös, Szabó Gáborné ("Malájné"), Kósa Lajos politikus, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke és az elnökség tagjai, Orendi Mihály és Fiák István, valamint az új, svájci történetben felbukkanó Czakó János, aki 25 millió euró felvételére lett volna jogosult – ugyanis mind feltűnnek ugyanabban a társaságban.
Az italmérő örökösnő
Szabó Gáborné, a csengeri háztartásbeli két cégben is rendelkezik részesedéssel, a 2015-ben "Csengerért" díjjal is kitüntetett asszony két gyermekével együtt birtokolja a Maláj Gabi Bt.-t, amelynek a tevékenysége italmérés. A cég stabilan hoz évente 18-20 millió forint forgalmat, de mindig veszteséges.
A másik érdekeltsége már sokkal rejtélyesebb, ennek ugyanis nincs érdemi forgalma, a 2012 őszén alapított társaságnak annál hangzatosabb a neve: Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.
Ebben a cégben viszont együtt volt képviselő, vagy tulajdonos a történet négy hőse, Szabó Gáborné, Orendi Mihály, Fiák István (részben a lányán, részben a Kis Hal nevű cégén keresztül) és Czakó János. Az összefüggéseket Hadházy Ákos (LMP) Facebook-bejegyzésben is megosztotta követőivel.
Mindenhol találkoznak
A nyíregyházi Orendi amúgy debreceni és országos sportcégek, rendezvényszervező társaságok képviselője, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.
Fiák Istvánnak munkaerőpiaci, diák- és nyugdíjas szövetkezeti érdekeltségei vannak, a központi társasága a Meló-Diák Holding. Czakó János, aki a Kósa-történetben jogosult lett volna a svájci széfet használni, korábban a vezető képviselője volt az Észak-Atlantinak és szintén több egyéb érdekeltséggel is bír.
De hogy jön be a képbe a miniszter? Kósa Lajos, Orendi és Fiák együtt vezetik a korcsolyaszövetséget és együtt is voltak kint a dél-koreai téli olimpián. A három ember kapcsolatára rengeteg közös helyszín is, elsősorban a debreceni sport és a hazai korcsolyázás világa utal.
Zoom
Ráadásul a Heti Választ azt is megtalálta, hogy Szabó Gáborné cége Debrecen város infrastruktúráját vehette igénybe az elmúlt négy évben, hogy így működtesse a Kósa bizalmi embereivel közösen vitt magánbizniszét.
Kínos előzmények
Kapcsolatuk egyik kínos epizódja volt a közelmúltban, hogy Kósa Lajos és Harrach Péter egy elsőre érthetetlen javaslattal a nyugdíjas-szövetkezetekbe tömörített nyugdíjasokkal próbálta orvosolni a munkaerőhiányt.
Mindez azért volt pikáns, mert Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyike 2017 márciusában olcsón megvásárolt egy céget, mégpedig a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft.-t attól a Fiák Istvántól, aki többféle cégében volt érdekelt a munkaerőkölcsönzésben, nyugdíjas szövetkezet szervezésben.
Kósa akkor érdemben nem nyilatkozott az ügyletről, mondván, a szereplői nem közszereplők, de azért volt egy rövid magyarázata a mindössze hatmilliós vételárra (a társaságnak adósságai vannak).
Édesanya
Kósa Lajos 800 millió forintos utalási tervekről szóló közjegyzői papírja annak fényében is erős, hogy a feltételezett fogadófél, vagyis a politikus édesanyja már eddig is egy gyanús gazdasági szerepet vállalt magára.
A vállalkozó kedvű, korábban bölcsődei vezetőként dolgozó idős édesanyja a Szalka-Pig Kft. sertéstenyésztő cég megmentésébe szállt be. A társaságnak 2014-re súlyos adósságai halmozódtak fel, a nyíregyházi bíróság el is rendelte a felszámolását. A Kósa-rokonok végül egy másik cégükön keresztül (Méker Kft.) megmentették a céget úgy, hogy abba 50 százalékban beszállt Kósa édesanyja.
Kósa ma jelenti fel a "milliárdos örökösnőt"
Érden tartott sajtótájékoztatót Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter - számol be ugyancsak az Index. A rendezvény rögtön apróbb incidenssel kezdődött: egy férfi a Nem stróman az édesanyám című mémdalt játszotta be hangosan a mobiljáról. Kósa nem zavartatta magát.
Az érdi fejlesztésekről szóló beszámoló közben helyi ellenzéki képviselők és aktivisták "HOL A LÓVÉ, LAJOS?" "HOL AZ 1300?", és "NE HAZUDJ, LAJOS!" feliratú papírokat emeltek a magasba, és később is bekiabálásokkal próbálták zavarba hozni Kósát. Az ellenzéki bekiabálókat Csőzik László, az MSZP-Párbeszéd helyi jelöltje hozta.
A miniszter meghallgatta az összes kérdést, majd mindet megkerülve egy rövid nyilatkozatot tett.
Eszerint a rendőrség a nővel szemben csalás miatt eljárást indított. Az ügy Kósa szerint hasonló ahhoz, amilyen a kunmediátoros "bróker" Marcsié volt.
Egy jól felépített történettel számos embert, köztük engem is becsapott, az ellenzék ezzel próbál lejáratni.
Kósa szerint ahogy a korábbi, ellene indított lejárató kampányok, mint az örömlányos sztori és a portikos kamuvideó, ez is hazugságnak fog bizonyulni, mert ez is egy "csalássorozat".
Kósát a sajtótájékoztató után se lehetett elcsípni, mert a zárt udvaron ült be a rá váró kocsiba, és azonnal elhajtatott.