Váratlan bejelentést tett Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a baloldal március 15-i ünnepségén. Gyurcsány az ellenzéki koordináció fontosságáról beszélt a Fidesz legyőzése érdekében, majd bejelentette, hogy a DK egyoldalú lépéssel visszalépteti a jelöltjét Szél Bernadett körzetében.
Zoom
Fotók: Nagy Szabolcs / Index
Tóth Zoltán azért fog kampányolni, hogy valamennyi "demokrata" Szél Bernadettre szavazzon.
Ezzel a DK 61 helyen nem indít jelöltet. Gyurcsány szerint az ellenzéki pártok csak összefogva tudnak győzni és kormányozni, mondta Gyurcsány. Ezért az együttműködési készségüket nem a koalíciós tárgyalásokon, hanem már most bizonyítaniuk kell.
Zoom
"A megállapodás nem lehetőség, hanem kötelesség. Nem érdekesek a régi sérelmek, a haza cselevést kíván."
Gyurcsány egyúttal bejelentette:
Készek vagyunk megtenni, amit eddig soha: tárgyalni kell Jobbikkal.
Zoom
Nem választási együttműködésről akar tárgyalni a Jobbikkal, hanem arról, hogy az új parlamentben hogyan tudják közösen lebontani az Orbán-rendszert. Gyurcsány ezért vasárnap 17 órára várja az LMP, az MSZP és a Jobbik képviselőit. "A hazám megér egy tárgyalást", mondta a szemkilövető.
(Index nyomán)
Frissítés: a Jobbik közleménye:
Reagálás Gyurcsány Ferenc bejelentésére
A Jobbik nem vesz részt a DK elnöke által kezdeményezett vasárnapi tárgyaláson.
Szabó Gábor pártigazgató
2. frissítés: - Koalícióra lépne Vona Gáborral? - Ma azt hiszem, hogy nem...
De azt mondja, van rá más "megoldása". Gyurcsány Kálmán Olgánál:
Vona: az MSZP-vel, a DK-val és a Fidesszel sem a választás előtt, sem utána nem kívánunk együttműködni
"Amit Gyurcsány csinál, az pont Orbán érdeke, mi nem akarunk vele közös politikát folytatni sem a választások előtt, sem a választások után" - jelentette ki a Jobbik elnöke ugyancsak a HírTV-ben.
Leszögezte: a mozgásterük a választás után is csak az LMP-ig terjed.
Arra a kérdésre, hogy ha az összellenzéknek lenne csak többsége, azt válaszolta: "akkor kisebbségben fogunk az LMP-vel egy nagyon jó kormányt csinálni, és olyan törvényeket beterjeszteni az Országgyűlés elé, amelyeket bárki, aki jó szándékkal, tisztességgel gondolkodik erről az országról, támogatni fog a parlamentben".
"Ha a Jobbik bármilyen módon is elkezdene a baloldallal egyeztetni, a szavazóink nagy része nem menne el választani, lehet, hogy több szavazatot kapna a Fidesz, mint jelen esetben, ez a gondolat tehát taktikailag is helytelen" - tette hozzá.
Vona szerint Orbán és Gyurcsány egyszerre tűnik el a politika színpadáról, és reméli, hogy az április 8-án lesz.
(Kuruc.info)