„A Vona-féle párt nem fog győzni! A demokratikus ellenzék pártjai több mandátumot fognak szerezni. Vona Gábor nem lesz abban a helyzetben, hogy kormányt alakítson. Teljesen kizárt, hogy az első vagy második helyen végezzenek. Ebben teljesen biztos vagyok” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc egy erzsébetvárosi lakossági fórumon. A DK elnöke azt nem zárta ki, hogy a Jobbik a 2014-es választással ellentétben most megnyerjen néhány egyéni választókerületet, de szerinte a „demokratikus ellenzék” pártjainak egyéniben és listán is több szavazatuk lesz.
Zoom
Oláh Lajos, a reaktiválódott Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc a lakossági fórumon (Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet)
A volt miniszterelnök arról is beszélt, szurkol azért, hogy a Jobbikból hiteles, kiszámítható, mérsékelt jobbközép párt legyen, de nem tudja elfelejteni, hogy néhány éve még kémiai kasztrálást akartak bizonyos népcsoport túlszaporodása ellen bevezetni. (A Jobbik valójában a visszaeső pedofilok esetében javasolta ezt, nem pedig a cigánysággal kapcsolatban.)
„Én sem felejtettem el, és a gárdamellényt sem!” – reagáltak többen is a szónok dilemmájára. Nem kis színészkedéssel belső vívódást mímelt Gyurcsány Ferenc, nem volt lámpalázas. Felesége, Dobrev Klára az első sorból szurkolt neki. Kiderült: az ellenzéki politikus hallja azokat a hangokat, melyek a Jobbikkal való együttműködést sürgetik, de szerinte nem szabad feladni az elveket sem csak azért, hogy megszerezzék a hatalmat.
Az elmúlt napokban, hónapokban, években sok minden tanácsolt már híveinek a DK vezére, és ezúttal is adott egy kis segítséget a rajongóknak.
„Ne a legerősebb ellenzéki jelöltre szavazzanak, hanem a demokratikus oldal legerősebb jelöltjére!” – javasolta nyugdíjas hallgatóságának Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő szerint a Fidesszel senki nem lépne koalícióra április 8-a után, mert annak a pártnak azonnal vége lenne. Egyértelművé tette: nem tárgyalnak a Jobbikkal választási együttműködésről.
Azt ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy ha április 9-én a Fidesz kisebbségbe kerülne a parlamentben, akkor a Jobbikkal együtt lebonthatnák a nemzeti együttműködés rendszerét. Ezután viszont nem lenne közös kormányzás, hanem új választást kellene kiírni.
Bár az SZDSZ nem indul a 2018-as választáson, 2014 óta nem is létezik, a liberális párt egykori elnöke, Kuncze Gábor ezt a kampányt sem akarta kihagyni. A humora még mindig tetszik a nyugdíjasoknak. „A mi időnkben több volt a park, mint a pasa”; „A jobboldali szomszédot beszéljék rá, hogy hagyjon otthon még egy embert” – viccelődött.
(MNO nyomán)