Sneider Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese töltheti be a pártelnöki posztot – értesült a Magyar Idők. A fideszes lap szerint a Vonához hű pártvezetés őt támogatja az elnöki posztra bejelentkező Toroczkai Lászlóval szemben.
Zoom
Fotó: MTI
Sneider, aki jelenleg a párt frakcióvezető-helyettese, a májusi tisztújításig látná el a Vona Gábor által hátrahagyott feladatokat, de a Magyar Idők szerint jó eséllyel ő kap majd felhatalmazást egy hónap múlva is.
A fideszes lap állítólagos belső forrása szerint a választmány döntését megelőzően Sneider mellett az elnöki posztért ringbe szálló Toroczkai László alelnök is beszédet tartott. Ám míg a Jobbik politikáját gyakran bíráló ásotthalmi polgármester hosszas előadását senki sem tapsolta meg, Sneider "viharos sikert aratott a választmány soraiban".
Hogy a pártban érezhető feszültség enyhüljön, Sneider mellett állítólag Volner János alelnök, frakcióvezető is elnöki jogkört kaphat a tisztújításig. Volner a Magyar Gárda alapítójaként korábban jó kapcsolatot ápolt a radikális Betyársereggel. Sokan úgy tartják, Toroczkai mellett ő az az elnökségben, aki még nem adta fel az egykori nemzeti radikális elveket - írja a lap.
"Vona Gábor a háttérből, tanácsadóként tevékenykedik"
Nem választott elnökjelöltet tegnap a Jobbik választmánya. Volner János szerint több név is felmerült, aki alkalmas a feladatra, de még el kell dönteniük, vállalják-e a megmérettetést.
A párt alelnöke a HírTV-ben megerősítette, hogy Vona Gábor a háttérből, tanácsadóként tevékenykedik, de nem zárta ki, hogy később még visszatér. Volner János szerint el kell érni a szavazatok újraszámlálását.
Novák szerint ez nem visszavonulás
"Vona Gábor mégsem vonul vissza, csak két évre, s addig is háttérből irányítana - sokunk számára ezt jelenti Sneider Tamás elnökjelöltsége, hiszen az ő erőssége abban rejlik, hogy mindig is Vona legközelebbi bizalmasa volt" - írja Facebook-oldalán a korábbi alelnök. Alább a teljes bejegyzés:
Frissítés: Toroczkai a Délmagyarnak: vállalná az elnökséget
A párt jelenlegi alelnöke kedden országos választmányi ülésen volt, szerdán is elnökségi ülésre menet érte utol a lap. Toroczkai megerősítette, szerinte a Jobbik nem fog tudni haladni azon az úton, amin eddig, ha nem lesz stratégiai szintű, gyökeres változás.
– Vona Gábor lemondott, az elnökség ezt elfogadta, tisztújító kongresszuson dől majd el, hogyan tovább. Abban egyetért mind a választmány, mind az elnökség, hogy változásra van szüksége a pártnak – mondta Toroczkai.
Megkérdezték tőle, vállalná-e a párt vezetését. Azt válaszolta, ha felkérést kap, vagyis a tagszervezetek legalább 20 százaléka őt jelöli, akkor nem szalad el a feladat elől.
Hozzátette, a lehető leggyorsabban tervezik a tisztújító kongresszus megtartását, szerinte egy hónapon belül eldől minden. Arról, hogy hogyan tudja majd összeegyeztetni a polgármesteri és a pártelnöki feladatait, szerinte még korai beszélni.
2. frissítés: Volner: egészen biztosan nem megy vissza a párt a szélsőjobbra
A Jobbik frakcióvezetője mérsékelt jobbközép politizálást ígér, és azt mondja, a szélsőségesnek minősített szavazóikat a Fidesz szívta el, szerinte ugyanis ők most Magyarország szélsőséges pártja.
Vona Gábor pedig a csúcson tudta abbahagyni.