Az Állami Számvevőszék által kiszabott, összesen 662 millió forintos bírság után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatára is számíthat a Jobbik. Úgy tűnik, hogy a Simicska Lajos nagyvállalkozóval folyatott politikai kaland több mint 700 millió forintjába is kerülhet a szétesőben lévő egykori radikális pártnak.
A súlyos anyagi és politikai válsággal küzdő Jobbikon belül arra számítanak, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi vizsgálata és súlyos bírsága után hamarosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálatot indít a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégeknél folyatott hirdetések adóhiánya miatt – értesült a Figyelő.
A NAV tavaly mindkét, Simicskához köthető plakátcégnél dokumentumokat foglalt le, és ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás ügyében vizsgálatot is indított a Mahirnál. A Magyar Idők tavaly október végén írta meg elsőként, hogy a NAV szerint az akkor Vona Gábor által elnökölt ellenzéki párt támogatása kapcsán 75 millió forintos adókülönbözete keletkezett a hirdetési cégnek, mivel a piaci ár töredékéért biztosított plakáthelyeket a Jobbiknak.
A Jobbik tavaly, a választási kampányra felkészülve külső szemlélő számára elsőre előnyösnek tűnő üzletet kötött, utólagos törlesztéssel, részletfizetési lehetőséggel 1100 reklámeszközt kapott a Mahir Citypostertől és a Publimonttól. Ebben az ügyben – mint ismeretes – az ÁSZ tiltott támogatást állapított meg a Jobbiknál. Ebből kifolyólag a Magyar Államkincstár nem fizet ki a pártnak 331 millió forint költségvetési támogatást, a szervezet pedig ugyanekkora összeget köteles befizetni az államnak.
Zoom
Simicska Lajos cégei a Fidesz után ezúttal a Jobbiknak adták a piaci ár töredékéért a hirdetési felületet - a korábbi esetből nem igen lesz NAV-vizsgálat (Fotó: Kurucz Árpád)
Így a Jobbikot összesen 662 millió forint kiesés sújtja. A számvevőszék a kampányt és az április 8-i országgyűlési választást követően, június elején tájékoztatta a párt elnökét, és megkezdte az intézkedés előkészítését. A Jobbik mindvégig tagadta az ÁSZ állásfoglalását, igaz, a szerződéseket a mai napig nem hozta nyilvánosságra. Ráadásul az ellenzéki párt még hatvanmillió forint kampányköltséggel tartozik a Magyar Postának.
Az anyagi csőd mellett a belső feszültségek is sújtják a Jobbikot. Tömegesen lépnek ki a tagok, illetve szűnnek meg a helyi alapszervezetek, múlt hétvégén pedig elstartolt a Jobbikból kiábrándult tömegek új mozgalma Mi Hazánk néven, élén a pártból kizárt Toroczkai László alelnökkel és Dúró Dóra országgyűlési képviselővel.
– Nem olyan könnyű átengedni Vona Gábornak és Simicska Lajosnak azt a politikai közösséget, amiért mi, nemzeti radikálisok az életünket adtuk, vissza akartuk téríteni az eredeti útjára a Jobbikot, de nem sikerült, ezért alapítottunk új mozgalmat – jelentette ki a PestiSrácok Polbeat című élő műsorában Toroczkai László - idézi cikkében a Magyar Idők.
Kapcsolódó: