Parlamenti eszközökkel nem lehet leváltani Orbán rendszerét, lehet használni nem demokratikus eszközöket, utcára kell hívni az embereket, lázadás kell - írta most megjelent helyzetértékelő dolgozatában Gyurcsány Ferenc. A nemzetközi folyamatokról azt írta: globális kormányzás felé haladunk.
Zoom
Merjünk hazafiak lenni! címmel publikált egy terjedelmes, 29 oldalas helyzetértékelő dolgozatot a DK elnöke. A helyzet értékelése mellett Gyurcsány kitér arra is, hogy szerinte az ellenzéknek milyen stratégiát kellene követnie Orbán rendszere ellen.
Orbán rendszerét - a megszokott módon - válogatott negatív jelzőkkel illeti ("nacionalista, populista önkény", "diktatúra"), de szerinte a lényeg, hogy nem demokratikus. "Egy nem demokratikus rendszerrel szemben küzdünk, akkor megváltoznak a játékszabályok, azaz "nem igaz, hogy csak demokratikus eszközökkel lehet és kell küzdeni. Éppen ellenkezőleg! A demokratáknak ezt sokszor nehéz belátniuk és elfogadniuk."
Gyurcsányban a 2018-as választás után az a meggyőződés alakult ki, hogy "pusztán parlamenti eszközökkel ez a rendszer nem, vagy csak elfogadhatatlanul és károsan hosszú időn belül roppantható meg." Tesz is egy konkrétabb javaslatot, mi lenne a nem parlamenti eszköz a rendszer megdöntésére:
utcára kell hívni az embereket és az ellenállásból közösen kell lázadást formálni.
"A lázadás akkor lehet eredményes, ha az kiterjedt, tömeges és tartós. Ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy egy tüntetés sem dönt kormányt."
Gyurcsány szerint nem mellékes, hogy "miközben zajlik a lázadás szervezése", az ellenzék két választásra is készül. Májusban európai parlamenti, majd ősszel önkormányzati választások lesznek.
A legfontosabb stratégiai cél, az ellenzék egységének fenntartása, a különböző csoportjaik, pártjaik közti – természetesen továbbra is meglévő – különbségek tiszteletben tartása, a nyilvános ellenzéki viták elkerülése. Aki most nyilvánosan vitatkozik, az aláássa az Orbán elleni lázadás sikerét.
A DK vezetője tesz is egy javaslatot, hogyan lehetne elérni a konszenzust az összes ellenzéki szereplő között: minden sokszereplős egyeztetésben a legkisebb közös többszörös megkeresése a cél. A sokoldalú tárgyalások logikája egyszerű: amit nem tud mindenki elfogadni, azt senki sem fogadja el. Csak így születhet végső döntés."
Az önkormányzati választásnál szerinte a lengyel példa irányadó. A kormányzó Jog és Igazság Pártjával (PiS) szembenálló teljes ellenzék összefogott, hogy a legtöbb helyen vereséget mérjenek rájuk. "Nálunk sem tehet mást Orbán ellenzéke, ha települések sokaságát akarja elhódítani az ellenzék számára: mindenütt, ahol lehet, egyetlen jelöltet állít a kormánypárti jelölttel szemben."
Globális kormányzásra vágyik
Gyurcsány írásának érdekes része, amikor nem az ellenzék teendőiről, hanem a globális folyamatokról írja le a véleményét. A nemzetellenes politikus ugyanis a nemzetállamok meggyengülését és végét reméli.
A magam részéről az emberi nem egyetemességében, a népek, régiók, országok fokozódó egymásra utaltságában hiszek, s abban, hogy a Föld nevű bolygó teherbíró képessége véges, ezért azt gondolom, hogy vagy a globális kormányzás felé megyünk, vagy belepusztulunk.
Gyurcsány úgy véli, hogy "az egyre inkább globálissá váló világ elkerülhetetlen. Ez lesz a sorsunk és ez így van rendjén, mert végül jobbá válik a világ. Csak ahogy mondani szokták, azt meg is kell érni." Azt ugyanis belátja, hogy a globális gazdaságnak vannak vesztesei. ugyanis bár mindenhol elérhetővé teszi a legfejlettebb termékeket, szolgáltatásokat, ennek ára a nagy munkanélküliség a vesztes régiókban.
"A globalizációt megállítani nem lehet, de olyanná kell tenni, ami egyenlőbben osztja meg annak előnyeit és hátrányait. A történelmet nem lehet legyőzni. De alakítani igen" - írta Gyurcsány.
(Index nyomán)