Álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának megállapításait kedden az Európai Bizottság.
Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület szóvivője kijelentette, hogy az előző nap bejelentett kampány „minden képzeleten túltesz”, illetve sokkolónak nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet” ekkora teret nyert.
“Nem igaz, hogy az Európai Unió aláássa a nemzeti határvédelmet, éppen ellenkezőleg. Nincsen terv az úgynevezett humanitárius vízumok bevezetésére, a tagországok maguk döntenek arról, milyen mértékben kívánják elfogadni a jogszerű migrációt” – mondta újságírói kérdésre válaszolva.
„Nincs összeesküvés. A magyarok tényeket érdemelnek, nem valótlanságokat” – szögezte le.
Szkínász hangsúlyozta, a tervezett plakátokkal szemben nem létezik olyan, hogy „ők”, csak az EU van, amelynek Magyarország is a tagja.
A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság kötelezettséget vállalt a dezinformációkkal és álhírekkel szembeni küzdelemre, és ez az ügy sem kivétel ez alól – emelte ki.
Az új kormányzati tájékoztató kampány anyagain George Soros és Jean-Claude Juncker fényképe látható a következő szöveggel: “Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel. Be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát. Gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait. Migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást.”
Frissítés: Juncker talán még ki is józanodott a sokktól
Orbán Viktor pártja nem való az Európai Néppártba – mondta kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke a magyar kormány propagandakampányára reagálva.
Junckert egy stuttgarti fórumon kérdezték a plakátokról. Azt mondta, a hazugságok ellen nem sok mindent lehet tenni, de Manfred Webernek, az uniós pártszövetség csúcsjelöltjének meg kellene kérdeznie magától, hogy hiányzik-e neki ez a hangnem a Néppártban.
(MTI - 24.hu nyomán)