Izraelita műhely megalakítását tervezi a KDNP tucatnyi zsidó közéleti személyiség részvételével - írja a Népszabadság. A hírt a Kuruc.info fideszes forrásai is megerősítették.

Várhatóan az alapítók között lesz Weisz Péter, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság alelnöke, Halmos Sándor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense, s Haraszti György, a rabbiképző professzora is. Mindezt a tervek szerint kedden, a Gellért Szállóban jelentik be Semjén Zsolt pártelnök részvételével - értesült lapunk.

A megalakuló izraelita műhely formálisan a KDNP Barankovics Akadémiájához tartozik. A kiszivárgott hírek szerint "bizonyos izraeli pártkapcsolatok" alapján zsidó társadalomfilozófiai könyvek kiadását is tervezik, konferenciákkal, vitafórumokkal; "a zsidó vallásra épülő társadalomfilozófia világos, modern útjelzőkkel szolgálhat ma is egyes politikai erők számára", s szükség van ezek interpretálására. Vagyis: az izraelita műhely "egyfajta politikai szerepkörű szervezet", és a Mazsihissszel sem rivalizálna.

A "kereszténydemokraták" nyilván számítanak arra, hogy az izraelita műhely megalakítása esetleg megütközést vált ki, de mindenképpen áttöri a nyilvánosság falát, különösen Semjén emlékezetes, SZDSZ-ellenes "szakállas bácsis" megnyilvánulása, vagy a tavalyi, "Weisz nénis, Schwarcz bácsis" parlamenti felszólalása után. A szocialistákkal vadászgató Semjén nyilván így esdekel a cionisták bocsánatáért.

- Meghökkenés biztos lesz, meglepetés talán nem annyira - véli az egyik szervező. Semjén ugyanis már tavaly ősszel, az ominózus parlamenti felszólalásával üzent "az izraelita és zsidó vallású honfitársaknak", amikor tudatta: "a hiteles és rabbinikus zsidó hagyományt és értékeket a KDNP képviseli". Sőt, akkor az SZDSZ-hez fordulva azt is szóvá tette, hogy a KDNP és a szabad demokraták között a drogliberalizáció, a melegházasság, az extrém szekták és az eutanázia miatt a legélesebb az ellentét. Szerinte ezeket végtelenül aljas kapcsolatba hozni a zsidósággal, különösen, hogy ezek "szöges ellentétei a mózesi törvényeknek, a tórának, a rabbinikus hagyománynak".

Ezt a kitételt szocialisták és szabad demokrata zsidók is úgy értékelték: Semjén "lezsidózta" az SZDSZ-t, azzal, hogy számon kérte a párton a mózesi törvények betartását. A KDNP elnöke ezt visszautasította, és hogy eleget tegyen a cionista elvárásoknak, most önként mossa fel saját magával a padlót.

(Nol.hu/Kuruc.info)