Apátiában volt és nem érzékelte szavai súlyát - ezzel magyarázta Az RTL KLub Híradójának a jobbikos Bíró László korábbi helytálló kijelentéseit. Nem kizárt, hogy Bíró végül nem is indulhat az időközi választáson a Fidesz vétója miatt.
A gumigerincű politikus, aki a baloldali ellenzéki pártok közös jelöltjeként indul az októberi időközi parlamenti választáson, azt mondta, "mélyen megbánta" a Facebookon tett megjegyzéseit. A Fidesz kommunikációs igazgatója, egyben Slomó pincsije szerint az "antiszemitizmust" nem lehet csupán egy botlásnak tekinteni. A baloldali ellenzéki pártok kitartanak a jelölése mellett.
Zoom
Bíró László Jakab Péter (nem) Jobbik-elnökkel (kép: Fb)
Bíró az után szólalt meg, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet elővette pár évvel ezelőtti Facebook-posztjait. Ezekben Judapestnek nevezi a fővárost, vagy épp tetűcsúszdásoknak a szállodák zsidó vendégeit. Az ellenzéki pártok közös jelöltje közösségi oldalán is bocsánatot kért az általa már vállalhatatlannak tartott, egyébként találó kijelentésekért. De hogy még mélyebbre süllyedjen, hangsúlyozta: hisz a változás és megbocsátás erejében.
"Péntek 16 óra, vagyis a fellebbezési határidő lejárta előtt pár perccel a Fidesz megfellebbezte, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elindulhasson az időközi országgyűlési választáson Borsod 6-os választókörzetében. Így, bár szombat reggel indul a hivatalos kampány, Bíró László egyelőre nem indulhat el a Fidesz jelöltjével, az elhunyt Koncz Ferenc lányával szemben. Az indok: a Fidesz szerint nem én vagyok a Jobbik elnöke, mert bár január 25-én megválasztottak, a bíróságnak 7 hónap is kevés volt ahhoz, hogy ezt átvezesse a birosag.hu-ra, hiába kaptam meg az elnökként való bejegyzésemről szóló végzést július 9-én" - ezt már Jakab Péter írta közleményében, aki a jelek szerint mégsem a Jobbik elnöke.
A sokadgenerációs auschwitzi túlélő szerint a Fidesznél összeültek, és kitalálták, hogy a jobbikos Bíró László így nem indulhat el összellenzéki jelöltként az időközi országgyűlési választáson. "Ezzel a lépéssel Orbán Viktor és a Fidesz végleg megérkezett a keleti diktátorok szintjére, oda, ahol az ellenzéket adminisztratív eszközökkel próbálják meg eltiltani a választáson való részvételtől. Borsodban most ez történik. (...) Reméljük, hogy a választási bizottság másként fog dönteni, és végül zöld utat adnak Bíró Lászlónak és az ellenzéknek. Ami ugyanis most történik Borsodban, azt a fehérorosz Lukasenka is megirigyelhetné" - hangsúlyozta a Jobbik (mégsem) elnöke. Hozzátette: a párt nem hátrál meg. "Bíró László ugyanis innentől nemcsak az ellenzék, hanem a szabadság szimbóluma is egyben. A szabadság pedig mindig legyőzi a zsarnokságot" - áll a jákobi közleményben.
(Kuruc.info - HVG - RTL nyomán)
Szombati frissítés: Jákob hazud... nem bontotta ki az igazság minden részletét: indulhat az időközin a bocsánatkérő Bíró
Bíró László jelöltként való indulása nem forog veszélyben - tájékoztat a Mandíner.
Mint írják, ha megszerzi az induláshoz szükséges megfelelő számú ajánlást (a hatályos törvények szerint 500 ajánlás szükséges), akkor minden további nélkül indulhat a szerencsi időközi választáson.
A jogvita a Jobbik jelölőszervezetként való megjelenése körül forog. Ha ugyanis a választási szervek megalapozottnak találják a helyi választási bizottság döntése elleni fellebbezést, akkor a Jobbik mint jelölőszervezet nem jelenhet meg Bíró László neve mellett a szórólapokon, valamint a szavazólapokon.
A fellebbezés azonban csak a Jobbik jelölőszervezetként való megjelenését támadja, hiszen az összes többi ellenzéki pártnak sikerült magát a választási eljárási törvénynek megfelelően jelölőszervezetként bejelentenie. Ez azt jelenti, hogy a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is megjelenhet mint támogató jelölőszervezet, rajta lehetnek a gumigerincű Bíró szórólapjain, plakátjain, valamint megjelenhetnek támogatóként a szavazólapon is.
A fellebbezés nyomán kirobbant jogvita tehát kizárólag a Jobbik szerepvállalását érinti.
A Jobbiknak ugyanis hét hónap sem volt elegendő arra, hogy a január 25-én tartott tisztújító kongresszus által hozott döntéseket nyilvántartásba vetesse a bírósággal. A fellebbezés érvelése szerint így állt elő az a helyzet, hogy a Jobbiknak jelenleg nincs képviseleti joggal rendelkező szervezeti képviselője, mivel a korábbi képviselők (a bírósági nyilvántartás szerint: Zsiga Kárpát Dániel Gábor, Sneider Tamás, Gyöngyösi Márton, Stummer János, Hegedűs Lorántné, Szabó Gábor, Bana Tibor, Gyüre Csaba, Ander Balázs) megbízatása már 2020. május 12-én megszűnt, az új szervezeti képviselőket viszont még azóta sem vett nyilvántartásba a Fővárosi Törvényszék - írja a lap.