Megszületett a teljes ellenzéki összefogás - hirdeti a kissé megkésett hanukai örömhírt a baloldali pártok (vagyis a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd) közös közleménye, melyet komikus módon mindannyian külön-külön is eljuttattak az MTI-nek. Alább a folytatás.
Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára.
Az ellenzéki pártelnökök mai döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet.
Zoom
(Kép: HVG)
Az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot. (Nocsak, rapper Gabó is bábáskodott a szörnyszülésnél? - a szerk.)
Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel. Azzal a párttal, amelyik még a válságban sem segítő jobbot, sem bértámogatást nem nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét.
A pártelnökök hitet tettek amellett: véget vetnek annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Ezzel szemben vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal való szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.
A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket (sic!) ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett.
2020. december 20.
Demokratikus Koalíció
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Lehet Más a Politika
Magyar Szocialista Párt
Momentum Mozgalom
Párbeszéd Magyarországért Párt
Frissítés: Juj, de kínos! Jákob: "nem fogok Gyurcsánnyal egy listán szerepelni!"
Az alábbi HVG-interjúrészlet nem is oly régi (március 9-i), bár tény, hogy az átlag szavazói emlékezeten bőségesen túlmutat. Ugyan jelentősége már nincs, de álljon itt az utókor számára egy kis okulásul:
HVG (Hont András): (...) maradjunk a jelenlegi rendszernél, és tételezzük föl, hogy a többi ellenzéki párt mindegyike közös listát akar, abban a helyzetben a Jobbik mit csinálna?
Jákob Péter (rapper Gabó és a veterán koldus utóda): Ez most csak feltételezés, kár is továbbgondolni. Több variáció elképzelhető, ami biztos az az, hogy a választókörzetekben egy jelöltnek kell lennie a Fidesszel szemben.
HVG: Akkor máshogy: el tudja azt képzelni, hogy ön és Gyurcsány Ferenc egy listán szerepel?
J. P.: Nem.
Zoom
(Kép: Huszti István / Index)
(Kuruc.info)
2. frissítés: A Mi Hazánk nem vesz részt a szivárványkoalícióban
Novák Előd Mi Hazánk-alelnök írja Fb-oldalán:
A Mi Hazánk nem vesz részt az elvtelen ellenzéki szivárványkoalícióban!
„Megszületett a teljes ellenzéki összefogás” – már e címe is Gyurcsány-szintű hazugság ennek a balliberális közleménynek, mely szerint „az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson”, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom harmadik utat kínál felelős ellenzékként, saját kormányfőjelöltet is állítva.
A balliberális ellenzék által kinyilvánított közös program azt jelenti, hogy pártjaik már nem képviselnek semmilyen önálló gondolatot, ahogy Gyurcsány Ferenc két hete bejelentette, pártjaik „világképe egységes”. Újabb hazug ígéret az ügynökakták nyilvánosságra hozatala, hiszen azt a Gyurcsány-kormányok megtehették volna, ha valóban akarták volna. Nem vehető komolyan az sem, hogy „transzparenssé teszik a kormányzat közpénzfelhasználását”, miközben a DK fővárosának számító Újbudán is megmutatta a kiéhezett szivárványkoalíciójuk, hogy korrupciójukat titkosításokkal próbálják leplezni, a Jobbik pedig a Fidesz korábbi oligarchájának, Simicska Lajosnak az államkasszából lopott pénzét tette a pártpénztárba.
A rendszerváltás árulója az MSZMP jogutódjával való váratlan összefogás miatt immár nemcsak az SZDSZ, hanem a Jobbik és az LMP is. A Jobboldali Ifjúsági Közösségből alakult Jobbik Alapító nyilatkozatában 2003-ban azt rögzítettük, hogy a párt elsődleges feladata „a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból”. (Nem meglepő, hogy a csapongás és a hajó süllyedése miatt a 2018-ban 26 országgyűlési mandátumot szerzett Jobbik frakciójából két év alatt 18 képviselő távozott Vona Gábortól Sneider Tamáson át Mirkóczki Ádámig.) Hasonló köpönyegforgatás az LMP útja is, hiszen Gyurcsány Ferenc kormányzása idején alakultak meg Lehet Más a Politika néven, hogy aztán most pont vele fogjanak össze a hatalom minden áron való megszerzése érdekében.